СВОБОДНО ВРЕМЕ

Татуирането – процедура за разхубавяване или клеймо

Татуировките са на мода сред младите дами. Твърдят, че те им помагат да изразят индивидуалността си. Направено проучване разкрива, че около 65% от татуираните са жени. Сега навсякъде има такива салони и определено това е печеливш занаят.

Всъщност татуирането е старо, колкото света. Езически обичай, при който всеки от племето трябвало да бъде жигосан със знака на тотема. Диваците вярвали, че това ги предпазва от злите сили. Този белег показвал принадлежност към дадена племенна общност.

В по-нови времена татуировки си правели само моряците, затворниците и хора с нисък социален статус, без образователен ценз. В наши дни татуирането получи широка популярност – превърнаха го в много успешен бизнес.

Хората, направили си татуировки, споделят, че се появява зависимост към татуирането. Те казват: „без една можеш, но никога не можеш само с една”. Тоест татуирането се превръща в натрапчива идея.

Ако обаче въпреки всичко сте решили да се татуирате, то трябва да сте добре информирани, преди да пристъпите към действие.

Видовете татуировки биват постоянни и козметични. Постоянната, ако е направена качествено, никога не избледнява. Козметичните се задържат 3 – 5 години и служат за отстраняване на дефекти в пигментацията. Съществуват и други видове временни татуировки, които се правят без пробиване на кожата, чрез нанасяне на къна. Те се задържат 2 – 4 седмици и са удачен вариант.

Татуировките са цветни и едноцветни. Самото татуиране представлява малка раничка, която отваря порите на кожата с помощта на игла и мястото се запълва с мастило. Процедурата отнема няколко часа, болезнена е и носи съответните рискове. Може да предизвика алергични реакции и обриви, инфекция, заразяване с хепатит. В някои случаи провокира възникването на тумори. Заради това в салона за татуси най-важна е високата хигиена и стерилизацията.

След татуирането е необходимо да полагате грижи за вашата татуировка. Особено в първите две седмици, докато раничките зараснат. Тя трябва да се поддържа чиста. Мие се поне два пъти на ден с бактериален сапун и хладка вода. Подсушава се с мека хавлия, без да се натиска или търка. Маже се с вазелин или с онова, което е препоръчал татуистът ви. В никакъв случай не бива да чешете, да чоплите, да пипате мястото на татуса. Не трябва да се излагате на слънце, да влизате в морето или в басейна. Пазете се и от дъждовните капки. Ако кожата започне да ви сърби, дразни или се обрине и възпали, не чакайте, а веднага отидете при дерматолог. Той най-добре знае как да ви помогне.

Перфектната татуировка за много млади жени е изображение на нещо нежно, фино, сладко, което символизира техния вътрешен свят. Те предпочитат растителните и романтичните мотиви. Обикновено си татуират краката, шията, кръста или гърба. По този начин се възприемат за по-чувствени и по-секси.

Всеки човек с годините се променя. Времето и натрупаният житейски опит сменят нашите разбирания, представи и вкусове. Така в един прекрасен ден може да се събудите и да се питате с какъв акъл сте си направили това по кожата. Разбира се, всяка нежелана татуировка може да бъде премахната – има начини. Но съвсем не е сигурно, че ще се наложи да прибегнете до някой от тях, особено ако сте доволни от избора, който сте направили.

Автор: Гана Василева

One thought on “Татуирането – процедура за разхубавяване или клеймо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *