РЕЦЕПТИ

Тайните на истинския домашен хляб

Представата за уютен дом се свързва с аромата на домашен хляб. Следва да разберете как да си направите истински домашен, мек, пухкав и ухаещ страхотно топъл такъв. Досущ като великденски козунак, но не съвсем.

Опитвали ли сте се някога да правите домашен хляб? Сигурни сме, че не. Не можете, не знаете как, няма кой да ви покаже, не сте сигурни че ще ви се получи, мързи ви и всякакви такива. Най-лесно е да си купите хляб, без значение какъв от магазина. Хлябът от магазина до вас не винаги е вкусен обаче, нито пък ароматен и да не говорим, че може да ви пробутат твърд такъв. Така спестявате време наистина и не си цапате ръцете или си пазите фигурата, за да не напълнеете. В случая просто се подценявате. 

Как да си направим хубав домашен хляб?

Нещо подобно можете да си направите сами, без почти никакви усилия. Време е обаче за тези, който все още се чувстват неуверени в кухнята, да разкрием какви са тайните на изкуството на хляба! Тайните на това изкуство се крият в неговите съставки, който всички знаете със сигурност:

Брашно. Може би знаете, че перфектният домашен хляб се прави задължително от бяло брашно. Ако по една или друга причина вече сте правили хляб от бяло брашно и сте станали професионалист, то  тогава може да опитате и хляб от друг вид брашно. Ако то съдържа в себе си повече протеини, хлябът ви ще стане още по вкусен. Въпрос на избор, вкус и личен избор е с какво брашно ще правите хляб – били то от лимец, от нахут, елда, било то царевично брашно, ръжено брашно и всякакви други видове брашна. 

Съветът на Hubavajena.bg: Ако обмисляте покупката на хлебопекарни, последвайте линка и разгледайте атрактивните предложения на верига магазини „Зора“.

Мая. Позната съставка, обаче каква точно мая да изберем? В магазините се среща мая на кубчета и мая в пакетчета. Вкусният и сполучлив домашен хляб се прави именно с мая на кубчета. Тази на кубчета много лесно се разтваря във вода или топло прясно мляко. Маята в пакетчета или познатата ни суха мая се добавя директно към брашното. Срокът на годност на продукта е изключително важен и добре да го проверите преди да започнете с правенето на хляб. Ако обаче не намерите нито един от двата вида мая, можете да се поровите из интернет и да проучите с какво може да я замените. 

домашен хляб

Вода. Хляб без вода определено не може. Можете да използвате вода от чешмата, стига тя да не е твърде студена, но и не прекалено хлорирана. Водата може да замените с прясно или кисело мляко, но в никакъв случай то не бива да бъде сурово. В противен случай хлябът ви няма да се вдигне при печене, защото дрождите в маята не могат да се активизират. 

Сол и захар – най-добре е да използвате морска сол. Тя ще подобри вкуса на хляба. Захарта спомага за активирането на маята, а по желание можете да добавите и мед. Ако правите хляб от пълнозърнесто брашно, задължително добавете малко повече сол, защото така подобрявате и вкуса на творението си. 

Замесване на тестото – първата реакция на повечето от вас, когато вече имате всички съставки, би била – „Сега какво да правя“? Вероятно си мислите,че това е най-трудната част при правенето на хляб. Да замесите хляб обаче изобщо не е толкова трудна задача, колкото някой от вас си мислят. Ако се колебаете наистина какво да правите, най-добре попитайте баба си или майка си. Най-просто казано, това е оформянето на всички продукти на топка. Тези продукти обаче не бива да са прекалено студени, защото тогава маята няма да ви свърши никаква работа. Първо сипете в купа избраното количество вода, добавете сол и захар, както и маята. Изсипете избраното количество брашно и разбъркайте с каквото имате под ръка, докато получите хомогенна смес. Ако желаете, можете да изполвате и хлебопекарна. Най-хубав обаче си остава допирът на ръцете с тестото. 

домашен хляб

За да направите топка, просто обръщайте сместа с ръце няколко пъти от края на купата към центъра й. Тестото се меси около пет минути. Трябва да започне да се отделя от стените на купата, в която го замесвате. Има и нещо интересно тук – при месене тестото трябва да се удари поне сто пъти в работният плот. Така хлябът при печене става невероятно пухкав и мек. 

Печене – това е финалната част от темата за сполучливия домашен хляб. Хлябът се пече на 220 – 250℃, особено ако използвате фурна с вентилатор. Първите някъде 20 минути хлябът се пече на висока температура, след което за 20 минути можете да намалите температурата на печене на 180. Можете да поставите малък съд с вода в най-долната част на фурната и при печене да доливате отвреме на време, за да има хлябът ви вкусна и хрупкава коричка. Иначе от силната топлина коричката ще стане твърда. Към края на печенето махнете съда с водата.

Какво можем да добавим?

Домашният хляб е мек отвътре и много хрупкав отвън. Можете да добавите и трици, ядки и др. Майсторлъкът в правенето на хляб не се наследява, това си е личен талант, но все пак, спазвайки всичко описано по-горе, ще доведете процеса до перфектния резултат. Удовлетворението от полученият резултат, дори и да правите хляб за първи път, ще ви накара да опитате още няколко пъти. 

домашен хляб

Не е нужно обаче да завършите кулинарна специалност, за да си направите и опечете домашен хляб. Дори и да не сте професионалист „пекар“, можете да имате мек хляб с голяма и хрупкава кора. Да знаете как да си направите хляб е полезно и спестява много средства от закупуването на такъв продукт от магазина. Почти няма храна, която да върви без хляб. Без него няма как да усетите вкуса на останалата част от храната си и да се заситите максимално. 

Хлябът се поднася докато е още топъл и нарязан. Нарязан да, но не и докато е още горещ, защото иначе има риск да се разпадне. Преди поднасянето, покрийте творението си с мека кърпа. Така той ще се запази мек минимум 4-5 дни. Хлябът никога не ес съхранява в хладилник. Можете да замразите само пресен и току що изпечен хляб. Това е. Нищо друго не ви е необходимо. Пожелаваме ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *