ДОМАКИНСТВО

20 важни съвета за домакинството

Избрахме 20 малки практични съвета за бита, които могат да бъдат от полза за младите домакини. Хвърлете едно око! Със сигурност ще намерите нещичко, което ще ви улесни в ежедневието.

Трикове в кухнята

Бобът за салата се сварява по-бързо, ако във водата добавите 1 супена лъжица сода за хляб.

Печената пуйка / кокошка става много по-сочна, ако преди изпичане натъркате вътрешността й с малко сол.

За да не се слепва оризът, докато се вари, сложете във водата 1 с. л. оцет. Слагайте да варите ориза направо в гореща вода – от студената става кашкав.

Пържолите са много по-вкусни, ако преди печене ги намажете със смес от олио и оцет в съотношение 3:1.

Ако искате да не плачете, докато режете лук, първо измийте ножа с вода. Или пък запалете свещ и я сложете в близост до дъската за рязане.

Излъскайте вилиците и лъжиците с месестата част на суров картоф, така те ще възвърнат своя блясък.

Дъската ви за рязане няма да мирише на лук, риба, или на други силни миризми, ако я почиствате с вода и лимон.

За да премахнете неприятната миризма в хладилника, почистете вътрешността му с вода и лимонов сок.

При условие, че загорите тенджера или тиган, сипете в съда сода за хляб и малко вода. Оставете да постои известно време. След това измиването е много по-лесно.

Ако имате сурови яйца с пукнати черупки, когато ги варите, добавете във водата 1 с. л. оцет.

Петна по покривки и дрехи

Петна от кафе се почистват успешно със сода. Пропорцията е 3:1 вода и сода. С разтвор от 1 с. л. сода и 3 с. л. вода залейте петното, изчакайте известно време и отстранете с влажна кърпа.

Петното от кафе върху бяла памучна или ленена материя изперете с топла вода. След това го накиснете в сок от лимон за около час, после изперете отново. От петното няма да остане никаква следа.

Лекета от разлято червено вино ефикасно се почистват със смес от… бяло вино и сода. Първо изцапаният участък се облива обилно с бяло вино. После са намазва с дебел слой паста от сода за хляб и малко вода или бяло вино. Престоява няколко часа, изтърква се и се пуска в пералнята.

Прясно петно от червено вино се изчиства добре с прясно мляко. За целта сложете дрехата в леген и облейте петното с малко прясно мляко. Изчакайте около час, изплакнете и пуснете в пералнята.

За да премахнете мазни петна от дрехите си или от покривката, първо ги наръсете със сол и оставете да преседят така през нощта.

Ако трябва да чистите петна от парафин или восък, потекли по покривката или по килима, вземете парче амбалажна хартия, покрийте петната и изгладете с гореща ютия. Петната отиват върху хартията, а материята става чиста.

Друг начин за отстраняване на накапал парафин или восък е чрез замразяване на накапаното с кубчета лед, поставени в найлонов плик. Когато восъкът достатъчно замръзне, той се отстранява лесно с нож.

Грижа за обувките

Почиствайте вътрешната страна на обувките с кислородна вода, за да се отървете от неприятната миризма.

През зимата по ботушите често се появяват бели петна. Това е от лугата по заснежените улици. Почиствайте ги с разтвор от сода и топло мляко. После подсушавайте с гъба.

Ако новите обувки ви стягат, намажете вътрешността им с памучен тампон, напоен с ракия.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *