Стари български десерти – топ 3 рецепти

Знаете ли, кои са 3-те най-любими типично български десерти и как се приготвят те? Сега ще ви разкажем. Вземайте лист хартия и записвайте:

Тези сладкиши са любимите изкушения на всеки. Дори, само една хапка от даден сладкиш може значително да завиши нивата на хормона на щастието. Запознайте се с три рецепти за стари български десерти, които се приготвят бързо, вкусно и лесно, а наред с това за дълго време ще напомнят за сладкия си вкус.

Рецепта за Крем карамел

Необходими продукти:

• 6 яйца;

• 600 мл. прясно мляко;

• 100 гр. захар;

• 1 ч.л ванилия.

За карамела:

• 6 с.л. захар;

• 1 с.л. лимонов сок.

Рецептата за приготвяне:

Прясното мляко се сварява заедно със захарта и ванилията. Разбърква се, за да се разтвори захарта. След което се оставя да се охлади. Добавят се разбитите яйца и се сместват добре. Захарта за карамела и лимоновият сок се изсипват в малък съд метален и се разтопяват на котлона, докато се получи захарен сироп. Той се разпределя в купички за крем карамел. Върху му се залива с яйчената смес и десертът се поставя с метална тава, с малко вода за запичане. Пече се на водна баня и на температура 160 градуса. Когато е готово, фурната се изключва и десертът се оставя да се охлади. Тук голямата тънкост при приготвянето на крем карамела е водата в тавата. Тя не бива да завира, в противен случаи ще се образуват шупли. Ако водата завира, се сипва чаша студена вода и фурната се намалява.

Рецепта за Млечна баница

Необходими продукти:

• 200 г домашна юфка;

• 5-6 с.л. разтопено масло може маргарин;

• 4 бр. яйца;

• 1 л. прясно мляко;

• 1 ч.ч. захар;

• 1-2 ванилии.

Начин на приготвяне:

В намазнената тава се поставят юфката. Отгоре се поръсват с разтопено масло. Всичко това се запича леко. Изважда се и се залива със сместа от яйцата, захарта, прясното мляко и ванилиите. Поставя се да се запече в умерена фурна. Сервира се с пудра захар.

Фунийки с крем

Необходими продукти:

• 2 бр. яйца;

• 1 ч.ч. захар;

• 1 ч.ч. кисело мляко;

• 1 ч.л. сода;

• 1/2 ч.ч. олио;

• 1 пакет или около 700 гр. брашно;

• шоколадови пръчици.

За крема:

• 1 л прясно мляко;

• 1 ч.ч. захар;

• 3 бр. яйца;

• 3 с.л. брашно;

• 1 ванилия;

• 75 г масло.

Начин на приготвяне:

От всички споменати продукти се омесва меко тесто. От алуминиево фолио се правят фунийки. Тестото се разточва на тънко дебелина на 0.5 см и широчина 2 см. На всяка фунийка се поставя лентичка тесто. Така готови се пекат в нагорещена на 180 С фурна до порозовяване. В тенджера се изсипва почти всичката захар и мляко. Така се оставя да ври докато се разтопи захарта.

Яйцата, брашното и млякото, което е останало се разбиват на тънка струя и се прибавя към кипящото мляко. Бърка се непрекъснато до сгъстяване и се маха от котлона. Към крема се прибавят ванилия и масло и отново се бърка до разтопяване. Фунийките се пълнят с вече готовия крем. Най-отгоре, когато кремът поизтънее може да се поръсят с шоколадовите пръчици. Когато престоят за една нощ фунийките омекват.

Да ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *