СЕМЕЙСТВО

Сплотете семейството си за Коледа

Коледата е семеен празник и едно от най-важните послания, които носи, е именно за сплотеността на семейството.

Улисани в грижи, работа, проблеми, ние не си даваме сметка колко малко всъщност е нужно, за да създадем радост, топлота и уют, да почувстваме коледния дух в дома си.

Вярно е, че Коледа се асоциира с лъскави подаръци, респективно става въпрос за пари. Но нека да прозрем истината, че най-скъпите дарове няма откъде да купим, тях трябва да откъснем от сърцето си. Това са любовта, вниманието и задушевната атмосфера, с които обграждаме хората, които обичаме.

За да изживеете пълноценно емоцията на наближаващите светли празници, включете децата си и вашата половинка в предпразничната еуфория. Постарайте се така да организирате свободното време и домашните ангажименти, че да могат всички членове на семейството да вземат участие.

Направете заедно предпразничното почистване на жилището.

Пуснете приятна музика, която всички в семейството обичат и шетайте заедно под нейния ритъм. Така хем възпитавате децата си, хем изживявате приятни минути. Дори за най-малките винаги ще се намери полезна работа вкъщи.

Коледа

Семейно пригответе коледната украса и украсете дома си.

Децата имат фантазия и богато въображение. С удоволствие ще се заемат да изработят гирлянди, фенери от хартия и коледни играчки. С лепило, ножичка и гланцово блокче те могат да сътворят чудеса. Поиграйте си с тях да изрежете Витлеемска звезда и снежинки, а после с тиксо ги залепете на прозорците.

Снабдете се с дрян – той е най-важният атрибут за всеки български дом по новогодишните празници. От него направете красиви сурвакници. Дряновите клонки символизират здравето, затова е хубаво да има от тях и у вас.

Сложете елхата. Нека децата изживеят трепета около нейното украсяване.

Коледа

Изгответе коледен венец. Нищо, че е по-удобно да си го купите. Ако си го направите сами, той ще бъде най-оригинален. Можете да използвате елхови клонки, картон, прежда, шишарки. Както и да го направите, все ще бъде интересно!

Извадете свещниците, направете коледни фенери от хартия или от буркани и ги разположете навсякъде из къщата – по ъглите в стаите, на масата в хола, върху секцията с книги.

Нека всички участват в предпразничното пазаруване и в опаковането на подаръците.

Когато ги приготвите, сложете ги под елхата. Да останат там дни наред. Това създава допълнително настроение.

Вършете колкото се може повече неща заедно.

Ако за обяд е невъзможно, поне вечер се събирайте на семейната трапеза.

През студените зимни вечери в топлото детско легло четете приказки. Това са много съкровени и неповторими мигове. Разкажете на децата си всичко, което знаете за Рождество Христово. Запознайте ги с българската традиция, с нашите коледни обичаи – Бъдни вечер, коледуването и коледарите. Споделете спомени от вашите детски Коледи.

Коледа

Подарете си една романтична събота или неделя и семейно изгледайте няколко филма на коледна тематика. Има толкова богата филмова продукция, посветена на празника, вълнуваща за малки и големи.

Обсъдете с членовете на семейството как смятате да прекарате празника. Какво ще приготвите за Бъдни вечер, кои ястия задължително трябва да присъстват на трапезата, какво ще е менюто на Коледа? Ще отидете ли някъде на гости, или ще посрещате гости у вас? Чуйте всички идеи и предложения, уважавайте мнението на другите. Споделяйте, питайте, изслушвайте!

Увлечете съпруга си, предразполагайки го да превключи на вашата романтична вълна. Избягвайте да му противоречите, не влизайте в излишни спорове и конфликти. Един път в годината е Коледа! Положете всички усилия да не нарушавате хармонията помежду си около светлия празник.

Народът е казал: „Мъжът може да построи къща, но само жената може да направи от нея дом!”. Създайте във вашия дом празнично усещане за взаимно доверие, разбирателство и обич, дори с цената на някои компромиси. Бъдете мъдра и търпелива, за да пречистите своите близки от нерадостни мисли, от натрупания стрес, от сивотата на ежедневието. Сплотете семейството си за една неповторима Коледа!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *