КРАСИВА

Красотата на Ориента

От книгите и филмите знаем как жените на Ориента покоряват мъжкото сърце. В женствената им сила се крие дълбока мистерия. Ето някои от най-известните ориенталски рецепти за красота, които разбулват мъничко тайната за чара на ориенталката:

Маски за лице от кукурма

Те са много характерни за пакистанските и индийските традиции. Използват се задължително в ритуалното подготвяне на булката за сватбата.

В България кукурма може лесно да се намери, затова ви предлагаме да си направите тази източна маска вкъщи:

2 супени лъжици брашно

щипка кукурма

2 супени лъжици розова вода

2 супени лъжици прясно мляко

Направете кашица и я нанесете равномерно върху лицето си, след което изчакайте 15 – 20 минути. После се изплакнете с топла вода.

Индийско грозде (екстракт от амла)

В Индия и Близкия Изток уважават това растение като чудодеен балсам за женската коса. На прах или като масло, то се втрива в косата и се изчаква 20 – 30 минути преди окончателното изплакване. Известно е полезното действие на амлата върху кожата на главата и корените на косата.

Арганово масло

Повсеместно се употребява за разхубавяване от арабките. С него те мажат косата, лицето и цялото си тяло. То придава на кожата гладкост и еластичност, а също и чудесен аромат.

Къна

Широко е разпространена сред жените на Ориента. Мюсюлманските религиозни обичаи повеляват на определени празници ханъмите да боядисват пръстите на ръцете си с къна. Всички дами къносват косите си. За разлика от изкуствените оцветители, които у нас минават за къна, на Изток тя е естествен продукт, който притежава свойствата да подхранва косата.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *