Слънчогледови семки – какво ги прави полезни?

Свикнали сме да похапваме слънчогледови семки между другото, когато гледаме някой хубав филм или интересен мач, например. Рядко гледаме на тях като на храна, която може да има здравословна полза за нас. Истината обаче не е точно такава и точно за това ще говорим в този текст.

Наричан още Helianthus annuus, слънчогледът представлява едногодишно растение, култивирано и ценено най-вече заради полезните мазнини, които се съдържат в семките му. Същите семки, които обичаме да похапваме, изпичайки ги.

Всеизвестен факт е, че семките на слънчогледа се използват, за да се произвежда олио – продукт, който повечето хора използват в своето домакинство. В ден днешен слънчогледът заема трето място сред маслодайните култури, нареждайки се след соята и рапицата.

Попадайки в Европа, слънчогледът е бил считан за декоративно растение. Жителите на континента не са предполагали, че това растение може да бъде толкова полезно. Използвали го за украса на парковете и градините.

Истината обаче е такава – слънчогледовите семки са един страхотен природен продукт. От научна гледна точка, биологичната им стойност е дори по-висока от тази на месото и яйцата, например. Също така, нашият организъм ги преработва доста по-бързо, сравнено с останалите продукти от животински произход.

Семките на слънчогледа са изключителен източник на витамин D – там се съдържа много повече от този витамин, сравнено с черния дроб на рибата треска, например. Ако редовно консумираме такива семки, това може да подобри състоянието на кожата ни, която ще бъде по-свежа и по-сияйна. Установено е, че този продукт може да подобри и храносмилателния ни баланс.

слънчогледови семки
Слънчогледови семки – ползите за здравето са повече от една

Друг важен момент е, че слънчогледовите семки съдържат някои незаменими аминокиселини, спомагащи за естествения обмен на мазнини в организма. В тях има и множество ненаситени мастни киселини, като например линолева, палметинова, стеаринова, арахидонова и т.н.

Ако се чудите защо слънгогледовите семки са толкова полезни, ще ви кажем следното – в тях се съдържат жизнено-важни минерали като фосфор, калий, магнезий, селен, цинк, натрий, хром, мед, кобалт, желязо и други.

Също така е установено, че за да си осигурим дневната препоръчителна доза витамин Е, достатъчно е да изядем само 50 гр. слънчогледови семки. Внимавайте обаче, защото те са много калорични – 100 грама от тях съдържат около 700 калории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *