ЗДРАВЕ

Люти чушки – намаляват ли риска от инфаркт?

Сигурно поне веднъж сте чували поверието, че редовната консумация на люти чушки може да предотврати инфаркт. Или поне да намали риска от такъв. Дали обаче това напълно отговаря на истината?

Според изследванията на учени, тази храна наистина може да намали до някаква степен риска от сърдечен удар. Направеното медицинско изследване е публикувано в журнала Nature.

Проучването е направено в Южна Корея, където изследователи са осъществили метаанализ на проучвания, включващи определен брой пълнолетни участници. Въпросните доброволци са включили люти чушки в обичайното си меню, като всичко това е продължило между 4 и 12 седмици.

Какво установяват учените?

Забелязва се, че веществото Capsicum annuum, съдържащо се в този продукт, успешно редуцира риска от развитие на т.нар. метаболитен синдром – комплект от метаболитни нарушения, причиняващ проблеми като развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2. Едно от големите предимства на Capsicum annuum се крие в това, че веществото действа в няколко посоки едновременно – понижава холестерола и има антиоксидантен ефект.

Прочетете още: Най-полезните храни за диабетици

Същото изследване също така установява, че редовното похапване на люти чушлета може да ни помогне да нормализираме нивата на захар в организма. То успешно намалява и възпаленията. Учените обаче подчертават, че на този етап са нужни допълнителни клинични изследвания, да се докаже окончателно становището за тези свойства на лютите чушки.

Сред останалите известни ползи на лютите чушки са подсилването на потенцията при мъжете, стимулирането на мозъчната дейност и увеличение на хормони като ендорфин и серотонин. Смята се, че чушлетата спомагат и за по-добър сън заради „сгряващата“ им функция и отпускането на нервите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *