СВОБОДНО ВРЕМЕ

Как ще се промени светът след 100 години?

С развитието на технологиите животът ни стана много по-различен, отколкото беше в края на миналия век. Промените се случват с небивали досега темпове. Разбира се, след 100 години нас няма да ни има, но е много любопитно да узнаем как ще изглежда светът. В начина на живот се очакват драстични промени. Всъщност някои от тях вече са започнали.

Очаква се, че много от съвременните професии няма вече да съществуват поради пълното навлизане на роботизацията. Така например в магазините няма да има продавачи, защото техните функции ще се изпълняват от машини. Професията шофьор също ще остане в миналото, тъй като превозните средства ще се самоуправляват механично, а през това време пътуващите на спокойствие ще си четат, ще си чатят или просто ще си почиват необезпокоявани.

Смята се, че парите под формата на банкноти напълно ще изчезнат. Този процес вече има своите наченки в много европейски държави, както и в Щатите. Никой няма да носи пари в себе си и да плаща в брой. Това ще става с един есемес само по банков път.

Прането и пералните ще бъдат отживелица в бита на хората. Учените още сега работят върху технология с дрехи от специална материя, които ще могат да се самопочистват.

Дали е лъжа, или е истина, но упорито се говори, че хората ще развият още едно сетиво – освен за слух, зрение, обоняние, допир и вкус, те ще придобият и способност за телепатия. Ако това пък стане повсеместна практика, направо не ми се мисли как ще се живее на тази планета…

Ще има екскурзии до Марс и до Луната, те ще са общодостъпни дестинации. Може би ония, дето си накупиха парцели на Луната, не са били чак толкова луди? Кой знае?!

Учените изказват хипотезата, че поради глобализацията на света расите ще се омешат до такава степен, че ще престанат да съществуват. В началото на ХХІІ век бялата раса ще бъде вече претопена и всички ще са с матов цвят на кожата.

Езиковедите сериозно допускат, че отделните езици ще отмрат и ще останат само няколко езика – английски, френски, китайски.

Щяло да има две основни социални прослойки – много богати и образовани, елитни граждани, които ще се радват на преимуществата и благата, и много бедни, неграмотни и пропаднали, чието съществуване ще бъде лишено от всякакъв смисъл.

Дали и доколко всичко това ще се случи, няма как да бъдем сигурни. Но в научните среди са категорични, че именно такива са тенденциите за бъдещето на човечеството.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *