СВЕТСКИ

Шинейд О’Конър: поредно бягство в лудостта

Преди около месец световните медии гръмнаха с новината, че великата Шинейд О’Конър е станала мюсюлманка. Тя вече се казва Шухада Давит, носи бурка и като ходжа пее езани – ислямски призиви за молитва. И всичко това щеше да е много смешно, ако не беше тъжно. Защото зад нейното поредно безумие стои голямо лично нещастие – сериозно психическо заболяване, което прогресира през годините и на практика провали целия й живот.

Шинейд О’Конър е известна със своя ангелски глас – дълбок и чувствен, покоряващ и хипнотизиращ. Нейната божествена дарба омагьосва, направо действа като опиат. Затова печели милиони почитатели по целия свят. Въпреки творческите си успехи, певицата не познава щастието. Душата й постоянно се гърчи в терзания. А може би това е нейната сделка с дявола – заплаща за гениалния си глас с болката на лудостта…

Родена е на 8 декември 1966 г. в столицата на Ирландия – Дъблин. Целият й живот досега е бурна поредица от скандали. Официално няколко пъти сменя името си, но това не може да я отърве от душевната болка, която я преследва навсякъде.

Шинейд О'Конър

Родителите на Шинейд се развеждат, когато тя е на 8 години. Майка й е наркоманка. След години в телевизионно предаване звездата споделя, че е била постоянно малтретирана от нея: „Тя ме биеше и ме караше да повтарям непрекъснато: „Аз съм нищожество! Аз съм нищожество!”. Това продължило, докато навърши 13 години, после избягала от дома си. Вече зряла жена, тя пренася този модел на поведение под влиянието на болестта си и многократно бяга от вкъщи през годините, за да бъде издирвана от полицията. Неведнъж е настанявана в психиатрични клиники. Диагностицирана с биполярно афективно разстройство, така и не попада на подходящото за нея лечение. Пропада все по-дълбоко в бездната на тежки депресии, които я карат да върши гаф след гаф и глупост след глупост.

На 15 години е арестувана за кражба в магазин, изключена е от католическото училище, в което учи и е настанена в трудово-възпитателно училище за деца с агресивно поведение.

Пее по кръчми и по улиците, когато случайно я открива Пол Бирн – барабанистът на група „In Tua Nua”. Тя пише няколко песни за тях и заедно правят сингъл. После се записва в Дъблинския музикален колеж, където изучава вокал и пиано. През 1987 г. издава своя дебютен албум „Лъвът и кобрата”, за който получава награда „Грами”. Обаче я отказва, спретвайки невероятен скандал. Прави публични интриги, отправяйки нападки и обиди към много звездни имена от Холивуд. С песента, написана и композирана от Принс „Нищо не може да се сравни с теб” Шинейд О’Конър покорява света. Но после застава и срещу самия Принс, обвинявайки го в сексуално насилие.

 

Точно в пика на славата си вдига нечуван международен скандал, когато през 1992 година в шоуто „На живо в събота вечер” къса снимка на папа Йоан Павел ІІ с думите: „Борете се с истинския враг!”. Тя застава срещу католическата църква заради сексуалните посегателства над деца, станали публично достояние по това време. Въпросът за религията става нейна болестна натрапчива мисъл. Дори си купува духовен сан за 150 000 фунта в ирландска религиозна секта – там е ръкоположена за свещеник и получава духовното име Майка Бернадет Мария.

Има цели 4 брака, но твърди, че е лесбийка. Последният й брак е през 2011 г. и трае само 16 дни. Родила е 4 деца, ала те се срамуват заради нея и не искат да я знаят.

Суицидните мисли стават нейн постоянен спътник – извършва множество опити за самоубийство през годините – трови се със силни сънотворни или нарочно взема свръхдоза. Впрочем за нея наркотиците са също средство за бягство от душевната болка. 

Шинейд О'Конър

В социалните мрежи неведнъж качва клипове, в които говори за тежкото си психическо състояние, за завладяващото я желание да сложи край на живота си и призовава семейството си за помощ. През август 2017 за пореден път публикува видео във Фейсбук , в което по израза и мимиките на лицето й ясно се виждат жестоките поражения от болестта. Записът е ужасяващ и покъртителен! Тя разказва, че живее в крайпътен мотел на американския град Ню Джърси и отново обмисля как да се самоубие. Във видеото псува през цялото време, оплаква се, че децата й и бившите й съпрузи не се интересуват от нея, че е изоставена от всички. Яростно се възмущава от страшната стигма, с която обществото заклеймява психично болните: „Правя това видео, защото искам всички да видят какво е! Защото на света има милиони като мен, които носят стигмата, че са луди!”.

Сега през октомври чрез пост в Twitter певицата обяви, че е станала мюсюлманка и качи своя снимка с хиджаб. Дори вече е стигнала по-далеч: съобщава, че не иска да се среща с неверници: «Не искам да се срещам повече с бели хора!» … Приемайки исляма, тя всъщност прави нов опит за спасение от кошмарите на болната си психика. Не иска да вижда бели хора, защото се мъчи да избяга от спомена за чудовищните си провали. Сменяйки религията и самоличността си, тя си вярва, че ще започне начисто и ще се избави от лудостта. Но едва ли… Болестта се е впила в нея и е взела толкова надмощие, че сигурно ще я измъчва до последния й дъх…

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *