СВОБОДНО ВРЕМЕ

Черен петък – кога, къде и защо

„Черният петък“ в американската култура, е денят след Деня на благодарността. Смята се, че черният петък дава начало на коледното пазаруване, но не може да се даде точна дата кога се е провел първият черен петък, само се смята, че е около 60-те години на миналия век. Освен пазаруването обаче, по време на Черния петък се случват и някои неприятни събития: поради многото клиенти и ограничения брой артикули, често се стига до сблъсъци и насилие по магазините.

А името „Черен петък“ се смята, че произлиза от Филаделфия и то защото на деня след Деня на благодарността улиците били „препълнени“ от хора и коли. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността, заради големите задръствания по пътищата.

В България от няколко години също се наблюдава присъствието на „Черен петък“, но по-слабо и някак си по-скептично. И тук голяма част от магазините и веригите пускат промоции с рекламата на „Черен петък“, както и доста от онлайн търговците се възползват от петъка. Но сякаш у нас хората са по-скептични. Не че няма защо, имало е доста случаи на увеличени преди петъка артикули и изведнъж „намалени“ на „Черния петък“, а реално са на старата си цена, което обаче изобщо не се вписва в идеята за този ден. И все пак и тук моловете, магазините и онлайн мрежата са пълни с хора, които си търсят нещо изгодно.

В България също има тенденция „Черният петък“ да продължава не само петък, но и уикендите, което пък за нас е плюс. Не се налага цялата блъсканица да е в един ден. А и в САЩ няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден, именно заради притеснението на хората дали ще сварят, дали няма да свършат нещата и други. Е, така поне тук, при нас, нещата малко се отлагат и разтягат във времето, което пък ни спестява явно този стрес.

Няма нищо лошо да има ден, който да дава начало на „коледното пазаруване“, защото Коледа е един от най-светлите празници. Но сякаш би било хубаво, така и така „покрадваме“ от американците, освен този „Черен петък“, можехме и да си вземем малко от „Деня на благодарността“ и просто да си благодарим.

Автор: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *