ЗДРАВЕ

Внимание! Симптоми на менингит, които трябва да познавате

Менингит е изключително сериозно заболяване, което може да доведе до фатални последствия, ако не бъде третирано навреме. Обяснено най-просто, менингитът е възпаление на лигавицата на мозъка и гръбначния мозък. Обикновено произходът на заболяването е различен, но наличните симптоми – сравнително сходни.

Именно за симптомите на менингит ще си говорим в тази статия. Децата са едни от най-предразположените към това заболяване. Ние ще ви покажем осем на брой признака, по които можете да познаете, че детето ви има менингит. Не забравяйте, че ако забележите някой от тях, трябва моментално да потърсите медицинска помощ. В никакъв случай не опитвайте самолечение, защото това може да доведе до негативни последствия.

Внезапна треска

менингит

Сред основните симптоми на менингит при децата е внезапната треска. Обикновено тогава детето започва да трепери силно и се оплаква, че постоянно му е студено. Забелязва се бързо покачване на температурата, която не може да бъде свалена. Това обаче е симптом и на други заболявания, поради което трябва да потърсим и други признаци на менингит.

Силно главоболие

менингит

Детето започва да се оплаква от силни болки в областта на главата. При менингита мигрената е не просто силна, а понякога дори непоносима. Болката може да достигне дори до шията. Често обаче пациентът не обръща внимание на тази област, тъй като главата му ще се „пръсне“ от болка.

Зрението е замъглено

менингит

Проблемите със зрението също са често срещани при менингитно заболяване. Болните постоянно виждат замъглено.

Болки в корема, гадене и повръщане

менингит

При болни от мегингит често се забелязва загуба на апетит. Също така, пациентът има постоянно гадене, придружено от болки в корема и повръщане.

Чувствителност към светлина

менингит

Сред останалите симптоми на това заболяване е и повишената чувствителност към светлина. Детето може да се оплаче от сълзене на очите, повишено гадене и главоболие.

Схващане във вратната област

менингит

Трябва да внимавате, ако забележите детето ви да лежи в особено положение – настрани, със задържана назад глава и свити крака. В такива случаи детето често не може да изправи врата си.

Прочетете още: НАЗОВАХА ОЩЕ 2 НЕОБИЧАЙНИ СИМПТОМА НА КОВИД, ПРИ КОИТО ДА ВЗЕМЕМ СПЕШНИ МЕРКИ

Детето не може да разтяга краката си

менингит

При пациенти с менингит често се забелязва, че те не успяват да сгънат краката си. В медицината този симптом се нарича Синдром на Брудзински и може да предвещава нещо опасно.

Чести обриви на кожата

менингит

Червена лампичка трябва да светне в главата ви, ако забележите, че детето ви има сериозни кожни обриви. Ето един прост експеримент, който може да ви различи специално обрив, причинен от менингит. Вземете една прозрачна стъклена чаша и я поставете върху получения обрив. Натиснете, за да избледнее кожата под стъклото. Ако обривът стане блед, най-вероятно не става дума за менингит. Но ако обривът не е загубил от цвета, то това може да е сериозен симптом за болестта.

Какво следва да направите?

менингит

Както казахме още в началото на статията, менингит е изключително сериозно заболяване, което трябва да се лекува своевременно. Ако се опасявате, че става дума за нещо подобно, не се колебайте веднага се обадите на бърза помощ. Когато бъдете посетени от медик, обяснете му за всички налични симптоми. При менингит се препоръчва влизането в болница, за да бъде успешно елиминирана болестта.

Това са някои от най-известните симптоми на менингит. Пожелаваме ви никога да не се сблъсквате с това сериозно заболяване. Бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *