Риана – фурията на съвременния свят

Винаги е вдъхновяващо да чуеш историята на жена, преуспяла въпреки ограниченията, предразсъдъците, обстоятелствата. Не безкрайно бонбонените разкази с щастлив край, нито пък пълните с позитивни мисли, прокламиращи могъщата сила на мисълта. А съвсем реална история, такава, каквато може да се случи на всекиго – с трудностите, загубите и ярките победи. 

Такъв е житейският път на Риана – най-богатата музикална звезда от женски пол в света. Но не натрупаното ѝ богатство е това, което мотивира, а начинът, по който го е постигнала. И не всичко се дължи на късмет.  

Риана е родом от Барбадос – държава в Карибските острови, известна най-вече като предпочитана туристическа дестинация за много британци. Колкото и екзотично да звучи, животът на певицата не се състои само от бели плажове и палми. Тя израства в проблемно семейство – баща ѝ е имал проблеми с алкохола и наркотиците, отделно връзката между родителите ѝ не е била особено стабилна, което води и до техния развод. Това се случва, когато Риана е на 14 години. Така, вместо да се радва на безгрижно детство, то е белязано от несигурна семейна среда и силно главоболие, причинено от стреса и напрежението.  

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

TRUTH. @BritishVogue @StevenKleinStudio @Edward_Enninful

Публикация, споделена от badgalriri (@badgalriri) на

За съжаление, това е не е някакъв необикновен и нечуван сценарий – има милиони случаи на деца, които се изправят пред сходни проблеми, но за жалост, не всички успяват да превърнат болката в мотивация. Риана обаче прави точно това. Търсейки бягство от проблемите вкъщи, тя намира утеха в музиката. Заедно с две съученички се явява на прослушване на музикалния продуцент Ивън Роджърс. Само година по-късно заминава за Америка, за да запише първия си албум. 

Риана не се обръща назад. Самата тя споделя, че знае какво трябва да направи и е готова за жертвите, които съпътстват пътя към успеха. 2005 година е повратен момент в нейната кариера. Отново се явява на прослушване, само че този път в новооснованата компания Def Jam Records, а неин президент е световноизвестният изпълнител Jay Z. Ясно е, че той се влюбва в таланта на певицата и отваря пред нея много врати, които ще я превърнат в звездата, която познаваме днес. Следват усилени години работа – хит след хит, клип след клип, множество концерти, турнета и маса от фенове. През 2016 година певицата дори е номинирана за „Грами“. 

Риана обаче ще е принудена да се изправи и пред друго препятствие в живота си – става жертва на домашно насилие от бившата си половинка Крис Браун. Тя  подчертава, че това е нещо, което може да се случи на абсолютно всекиго. Няколко години след това заедно с Крис работят над общи проекти и певицата твърди, че са останали добри приятели. 

Прочетете още: Риана е вече най-богатият музикант от женски пол в света

Към настоящия момент Риана се занимава по-активно с иконичната си  марка Fenty Beauty, която основава заедно с гиганта LVMH. Именно благодарение на Fenty Beauty, богатството на певицата възлиза на около 600 милиона долара. Тя успешно се извява като находчив предприемач. С влизането си на пазара през 2017 година марката се превръща в моментален хит – отбелязва около 570 милиона долара приходи, само 15 месеца след пускането на първия продукт. На места дори успява да измести утвърдени лидери, като MAC например, по брой продажби. 

Риана е известна и като активен дарител. Основател е на неправителствената организация Clara Lionel Foundation. Занимава се най-вече с финансиране на новаторски образователни програми и реагиране при спешни случаи по цял свят. Фондацията тества различен подход – тя работи над инфраструктурата, сградите и социалните системи в страни от Източна Африка, които често страдат от природни бедствия. Целта е да се минимализира количеството нанесени щети. Подкрепя болничните структури, доставя храна на страни от Третия свят, осигурява пряка логистична помощ, за да може бързо и адекватно да се помогне на пострадалите. В образователния сектор организацията се стреми към осигуряване на възможности на ученици в развиващите се страни, като обяви програма за стипендии. 

Риана често подкрепя и други неправителствени организации с благотворителна цел – UNICEF, City of Hope, Red Cross, Save the children и много други. Едно от последните и дарения е свързано с борбата срещу коронавируса – певицата дарява 5 милиона евро на  хранителни банки и болници в по-бедни страни като Хаити и Малави. 

От историята на Риана няма как да извлечем  тайна рецепта за успех, позитивни мисли или пък закономерности, които да следваме по пътя към върха. Вдъхновяваща е не заради някаква необичайна воля, а заради умението ѝ да гледа на  проблемите като на двигател, който да я движи напред. Трудностите не подминават никого, но и всеки има силата да се изправи и да постигне своя си успех – дори и да не е от мащабите на този на Риана.  

Автор: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *