ЗДРАВЕ

Знаете ли в кой месец се раждат най-здравите хора?

Знаете ли в кой месец се раждат най-здравите хора? Оказва се, че по този въпрос има направени изследвания, проведени от официални сътрудници на Колумбийския университет. Звучи странно, но е факт.

Осъществените опити са доказали, че най-здравите хора се раждат през месец май, а най-болнавите – през октомври. Резултатът е вследствие на работещ алгоритъм, който успешно оценява връзката между месеца на раждане на всеки човек и неговото здравословно състояние.

Какво точно са направили учените обаче?

Те са съпоставили около 1700 различни заболявания с датата на раждане на всеки един от пациентите. Става дума за хора, които са се лекували в една определена болница в Ню Йорк в периода между 1985 и 2013 година. Алгоритъмът успява да анализира цялата база данни, като са открити 55 заболявания, чието развитие е свързано с датата на раждане.

Ето какво са успели да потвърдят учените, използвайките анализираните от алгоритъма данни от болницата. Потвърдено е наличието на 39 на брой връзки между месеца на раждане на пациента и неговите заболявания. Освен това, открити са 16 нови асоциации, в това число и 9 вида заболявания на сърдечно-съдовата система.

Какво е заключението на учените? Хората, които са родени през юли или октомври, по-често боледуват от астма, сравнено с останалите. От друга страна, развитието на Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност се свързва с хората, родени през ноември. Родените през март трябва да внимават, защото те явно са податливи на фибрилация на предсърдието, което често води до инфаркт или инсулт. При тях се забелязва и сърдечна недостатъчност, както и пролапс на митралната клапа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *