РЕЦЕПТИ

Рецепта за торта “Червено кадифе”

По традиция тортата “Червено кадифе” (или Red Velvet cake) е десерт, с който показваме любовта си към някого. Историята на възникването ѝ е противоречива, но най-общо се смята, че тя се е появила за пръв път в Америка, където сладкарите са искали да разчупят сладкишите, които предлагали, и затова решили да  добавят червения цвят. 

Мненията как е получен цветът варират – едни смятат, че е реакция между какаото и киселинността, други приписват ефекта на кафявата захар, а трети – на сок от цвекло. 

Съветът на HubavaJena: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!

Каквато и да е истината обаче, факт е, че тортата днес е емблема на романтиката. Св. Валентин отдавна мина, но особено сега, когато всички сме вкъщи, можем да зарадваме половинките си и без повод. Затова нека запретнем ръкави и подарим на себе си и близките си това приятно и разтапящо се изживяване. 

Съставките, които ще са ви необходими, са: 

За блатовете:

  • 1 ½  чаена чаша олио 
  • 2 яйца
  • 1 чаша прясно мляко с добавена една супена лъжичка лимонов сок (това заменя така наречения buttercup в оригиналната рецепта)
  • 1 с. л. оцет
  • 1 ч. л. ванилия
  • 2 чаени чаши захар
  • 1 с. л. неподсладено какао на прах
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. бакпулвер 
  • 2 ½ чаши брашно
  • Няколко капки червена сладкарска боя 

За глазурата:

Има няколко варианта за глазура на тортата червено кадифе.  Може да я направите по-млечна или пък с шоколад, но тук ще предложим най-класическия вариант, а именно глазура с крема сирене. 

  • Около 250 грама крема сирене, на стайна температура 
  • ½ чаша масло, отново на стайна температура
  • 4 чаши пудра захар
Прочетете още: 3 рецепти за кексчета с алкохол

Начин на приготвяне:

Първо ще се заемем с подготовката на блатовете. 

Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе три кръгли форми за торта ( сместа ще стигне за три блата) и сложете хартия за печене на дъното им. След това в една купа смесете олиото, яйцата, сместа, играеща ролята на buttermilk, оцета и ванилията. 

Разбийте с миксера, като добавяте постепенно захарта, така че да се получи една обща хомогенна смес. След това се добавят какаото, солта и бакпулвера, като се бърка на средна скорост за 30 секунди. Не трябва да са останали бучки в какаото.  

Включваме миксера на ниска скорост и добавяме брашното и боята, като бъркаме около минута, за да се получи гладка смес, която да разпределим по равно в трите предварително приготвени форми. Печете около 25-30 минути или проверявайте с клечка за зъби – печете, докато клечката не излезе суха. 

Последната стъпка от приготвянето на блатовете е да ги оставите да изстинат за 10 минути, а след това да ги извадите от формите. 

През това време може да се заемете с направата на глазурата. В купа смесете крема сиренето и маслото, а когато и двете съставки са смесени добре, започнете да добавяте на ниска скорост и пудрата захар. Когато вече видите, че захарта се е смесила с останалите продукти, включете миксера на по-силна скорост и бъркайте до 2 минути, за да стане сместа пухкава и кремообразна. 

След това я намажете върху вече изстиналата торта, а по желание може да добавите и плодове като украса върху самия десерт.  

И сте готови! Имате пред себе си едно сладко изкушение. 

Последната стъпка е да му се насладите максимално – усещате ли разтапящия му вкус, който е толкова мек – сякаш е от кадифе? 

По статията работи: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *