Рецепта за торта “Червено кадифе”
По традиция тортата “Червено кадифе” (или Red Velvet cake) е десерт, с който показваме любовта си към някого. Историята на възникването ѝ е противоречива, но най-общо се смята, че тя се е появила за пръв път в Америка, където сладкарите са искали да разчупят сладкишите, които предлагали, и затова решили да добавят червения цвят.
Мненията как е получен цветът варират – едни смятат, че е реакция между какаото и киселинността, други приписват ефекта на кафявата захар, а трети – на сок от цвекло.
Съветът на HubavaJena: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!
Каквато и да е истината обаче, факт е, че тортата днес е емблема на романтиката. Св. Валентин отдавна мина, но особено сега, когато всички сме вкъщи, можем да зарадваме половинките си и без повод. Затова нека запретнем ръкави и подарим на себе си и близките си това приятно и разтапящо се изживяване.
Съставките, които ще са ви необходими, са:
За блатовете:
- 1 ½ чаена чаша олио
- 2 яйца
- 1 чаша прясно мляко с добавена една супена лъжичка лимонов сок (това заменя така наречения buttercup в оригиналната рецепта)
- 1 с. л. оцет
- 1 ч. л. ванилия
- 2 чаени чаши захар
- 1 с. л. неподсладено какао на прах
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. бакпулвер
- 2 ½ чаши брашно
- Няколко капки червена сладкарска боя
За глазурата:
Има няколко варианта за глазура на тортата червено кадифе. Може да я направите по-млечна или пък с шоколад, но тук ще предложим най-класическия вариант, а именно глазура с крема сирене.
- Около 250 грама крема сирене, на стайна температура
- ½ чаша масло, отново на стайна температура
- 4 чаши пудра захар
Прочетете още: 3 рецепти за кексчета с алкохол
Начин на приготвяне:
Първо ще се заемем с подготовката на блатовете.
Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе три кръгли форми за торта ( сместа ще стигне за три блата) и сложете хартия за печене на дъното им. След това в една купа смесете олиото, яйцата, сместа, играеща ролята на buttermilk, оцета и ванилията.
Разбийте с миксера, като добавяте постепенно захарта, така че да се получи една обща хомогенна смес. След това се добавят какаото, солта и бакпулвера, като се бърка на средна скорост за 30 секунди. Не трябва да са останали бучки в какаото.
Включваме миксера на ниска скорост и добавяме брашното и боята, като бъркаме около минута, за да се получи гладка смес, която да разпределим по равно в трите предварително приготвени форми. Печете около 25-30 минути или проверявайте с клечка за зъби – печете, докато клечката не излезе суха.
Последната стъпка от приготвянето на блатовете е да ги оставите да изстинат за 10 минути, а след това да ги извадите от формите.
През това време може да се заемете с направата на глазурата. В купа смесете крема сиренето и маслото, а когато и двете съставки са смесени добре, започнете да добавяте на ниска скорост и пудрата захар. Когато вече видите, че захарта се е смесила с останалите продукти, включете миксера на по-силна скорост и бъркайте до 2 минути, за да стане сместа пухкава и кремообразна.
След това я намажете върху вече изстиналата торта, а по желание може да добавите и плодове като украса върху самия десерт.
И сте готови! Имате пред себе си едно сладко изкушение.
Последната стъпка е да му се насладите максимално – усещате ли разтапящия му вкус, който е толкова мек – сякаш е от кадифе?
По статията работи: Десислава Ценова