Винаги блестяща домакиня със стария орехов кейк
В наше време има изключително разнообразие от какви ли не модерни рецепти за сладкиши. Но старите тетрадки на баба понякога крият такива вкусни изненади, че е най-добре да се доверим на това, което е устояло на времето.
Една такава рецепта за орехов кекс никога няма да ви предаде. Напротив! С нея винаги ще блеснете пред половинката си, пред децата и приятелите. Този кекс така бухва и изпълва тавата, че пълни душата на човека! А вкусът му е наистина невероятен и колкото да изядете от него, все ще искате още и още.
Съветът на HubavaJena: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!
Приготвянето му е много лесно и просто. Необходимите продукти са:
5 яйца
една чаена чаша и половина захар
половин чаена чаша олио (може и свинска мас)
3 чаени чаши брашно, но не препълнени
1 чаена чаша смлени орехи
половин чаена чаша вода
1 бакпулвер
1 ванилия
С миксера разбиваме хубаво яйцата и захарта Прибавяме олиото, трите чаши брашно, като внимаваме да не ги препълваме. Слагаме смлените орехи, бакпулвера и ванилията. Объркваме добре с лъжицата. Накрая наливаме половин чаена чаша вода, бъркаме сместа отново.
Мажем дъното и стените на тавата с олио и посипваме малко брашно, за да не залепва, след което изсипваме нашия кейк в набрашнената тава и го слагаме да се пече в предварително загрята фурна. Печем на 250 градуса около 40 – 45 минути. Проверяваме – когато кексът се отлепи от стените на тавата, значи е вече изпечен.
И ето го нашият кейк – бухнал, керемиденочервен, тъй апетитен на вид, разкошен на вкус, вълшебен на аромат! Повярвайте, този сладкиш никога не омръзва!
Автор: Гана Василева