Разделно хранене – рецепти и основни принципи

Търсите рецепти за разделно хранене, които да отговарят на принципите ви? Попаднали сте на правилното място. Според привържениците на тази хранителна концепция, използването само на добре комбинирани продукти ще ви позволи да се отървете от наднорменото тегло и да предотвратите нарушаването в процесите на храносмилане, които възникват в резултат на лошото хранене.

Основните принципи на разделното хранене в съвременната му форма са определени от американския натуропат Хърбърт Шелтън и лекаря Хауърд Хей. Според хипотезата, разработена от Шелтън, правилното хранене не трябва да включва комбинации от храни, които са богати на:

Нишестени храни със захар;

Храни, богати на въглехидрати с протеини;

Въглехидратни храни и кисели храни;

Концентрирани протеинови продукта помежду си;

Протеини с кисели плодове;

Мазнини с протеини;

Мляко с всякаква друга храна;

пъпеш и диня с всякаква друга храна.

храна

Също така в произведенията на Шелтън са дадени редица препоръки относно самия прием на храна. Те гласят следното:

трябва да ядете само, когато чувствате глад;

храната трябва да се дъвче старателно;

не може да пиете по време на хранене;

не може да се храните, когато сте под физически или психически стрес;

не яжте преди, по време или непосредствено, след усилена работа.

От своя страна Хауърд Хей, в допълнение към основните принципи на разделното хранене, препоръчва да се използва само умерена кулинарна обработка на продукти. Последните изключват рафинираните храни от диетата и трябва да се избягва излишният прием на протеини.

Ако решите да подобрите здравето си с разделно хранене, трябва да може да приложите теорията на практика. Сама по себе си теорията като цяло е интересна. Вярно е, че към всяко научно изследване в областта на храненето все пак трябва да се подхожда без фанатизъм и като се вземат предвид особеностите на националното хранене. Например, почти всички теории за разделното хранене категорично забраняват консумацията на месо и нишестени храни едновременно. Пайове, яхния с месо и подобни са напълно забранени тук.

храна

Преди да съставите отделно меню за хранене за една седмица е добре да знаете за тези правила.

• Постно месо, птици и риба се съчетават с не-скорбялни и зелени зеленчуци.

• Бобовите растения от всякакъв вид се комбинират с растителни масла и зелени зеленчуци.

• Препоръчително е да използвате нерафинирани растителни масла и да не се пържат.

• Нишестените зеленчуци вървят само заедно. Комбинацията с животински мазнини е строго забранена!

• Зеленчуците, които не съдържат скорбяла, зелените зеленчуци и билките се комбинират с растителни и животински мазнини в малки количества.

• Доматите и плодовете с кисел вкус се съчетават добре със себе си. Те трябва да се ядат не по-късно от 15-20 минути, преди основното хранене.

• Хлябът е независимо ястие. Може да се яде с малко растително (за предпочитане зехтин) масло, билки и чесън.

• Млякото не е напитка, а храна. Освен това не се комбинира с нито един продукт.

• Изварата се комбинира с други ферментирали млечни продукти и билки.

• Яйцата се комбинират със зелени зеленчуци.

• Гъбите се комбинират с въглехидрати и протеини, това е неутрален продукт.

• Ядките е най-добре да не се комбинират с нищо.

Най-хубавото при системата за разделно хранене е, че ограничава и дори изключва от диетата онези продукти, срещу които са обединени всички диетолози и лекари. В рецептите за разделно хранене се изключват: рафинирана захар и продукти на основата й, колбаси, туршии и пушени меса, рафинирани масла, майонеза и маргарини, консерви от всякакъв вид, кондензирано и сухо мляко, както и газирани напитки.

храна

Освен това създателите на теорията за разделното хранене обръщат специално внимание на времето на пилешки гърди, смилането на определени храни в стомаха. Имайки представа времето за храносмилане, може лесно да съставяте ежедневната си диета, като си спомняте, че е по-добре да не ядете тежка, дълго смилаема храна сутрин и през нощта.

Както може да се убедите, всички рецепти за разделно хранене са свързани с едни и същи общи правила. Те са прости и като цяло евтини. Отделното меню с храна е добра причина да уредите всички проблеми с храносмилането, да отслабнете и накрая да дадете на тялото си почивка от консерванти, багрила и други „химикали“.

Рецепти в разделно хранене следват принципа, а именно: “Хранете се разнообразно и здравословно!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *