ЗДРАВЕ

Проф. д-р Райна Робева съветва за здрави бъбреци

Бъбреците са важни органи в нашето тяло. Те изпълняват пречистваща функция в организма, като способстват за изхвърлянето на токсините. Ако работата им е затруднена, се отключват множество заболявания, докато се стигне до състояние, несъвместимо с живота.

Преди няколко години е проведено проучване в България, което показва, че 12,8% или около 750 000 души имат бъбречни заболявания. В световен мащаб страдащите от болни бъбреци са над 10%, което ще рече около 850 милиона. Статистиката е стряскаща наистина.

Професор д-р Райна Робева алармира за необходимостта от по-голяма здравна култура на българина. В интервю пред Румяна Стефанова тя посочва основните характеристики на бъбречните болести и предлага ефективни мерки за тяхното своевременно диагностициране.

Доктор Робева е завършила Медицинския университет в София, специализирала е в Париж вътрешни болести, нефрология и клинична фармакология.

Лекарката акцентира върху факта, че в много случаи острите бъбречни увреждания настъпват в резултат на други заболявания – инфекциозни, хирургически, АГ-заболявания. Проявената бъбречна недостатъчност тогава е вторична и може да бъде преодоляна само ако се лекува първичното заболяване.

Тя засяга един съществен въпрос – този за ранното откриване на бъбречните заболявания: „Когато човек го боли, когато има някакви смущения, когато забележи отоци или кръв в урината, да, тогава посещава лекаря и разбира за какво става дума. Но много от нашите заболявания протичат напълно безсимптомно, което е изключително коварно, защото ги откриваме в стадий на напреднала бъбречна недостатъчност, когато не можем да им бъдем много полезни.” – откровена е проф. Робева.

Затова счита, че най-доброто, което може да се направи, е профилактично да се изследва урината и показателя креатинин. Допълва, че това изследване не се поема от Здравната каса, но е важно да го провеждаме поне веднъж годишно, за да бъде открито навреме евентуалното наличие на бъбречна патология. Колкото по-рано се констатира бъбречното увреждане, толкова по-сигурно е лечението му и няма да се стигне до нуждата от хемодиализа или трансплантация, които са най-крайната алтернатива.

Също така професор Райна Робева призовава да се извършват профилактични годишни прегледи и изследвания за откриването на болестите, причиняващи вторично бъбречните увреждания: „Ако диабетът, метаболитният синдром, артериалната хипертония се открият рано и се лекуват адекватно, бъбречното засягане ще настъпва по-рядко или най-малкото по-късно.” – убедена е тя.

Трябва да се отнасяме по-отговорно към всичко, което касае нашето здраве. Да си правим профилактични изследвания, да следим кръвното си налягане и нивата на кръвната захар, холестерола и пикочната киселина. Само ако си изградим навика да се грижим повече за себе си, вземайки превантивни мерки, можем да очакваме ефективно лечение. За съжаление, повечето пъти тръгваме да търсим лекарска помощ, когато е твърде късно.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *