ЗДРАВЕ

Проф. Радка Аргирова предупреди: Внимавайте с този симптом за коронавирус

Един от най-известните вирусолози у нас проф. Радка Аргирова отправи предупреждение да се внимава с определени симптоми на коронавирус.

Пандемията от COVID-19 обхвана целия свят, а от известно време насам и в България има въведено извънредно положение. Дори разходките по паркове и градинки вече са забранени, освен ако нямате куче.

Проф. Радка Аргирова е вирусолог с опит от повече от 50 години. Пред Българската национална телевизия тя разясни как протичат симптомите на коронавирус.

„След като минат малко повече от седем дни от заразяването, появява се нещо като бронхит, но съвсем леко и обикновено. Тогава болният човек дори не обръща внимание. На следващия ден обаче започва спадането на кашлицата към белите дробове, което води и до развитието на пневмония. Там първата и втората рентгенологична картини много се различават. Това е един от признаците, че вече може би говорим за коронавирус“.

Проф. Аргирова е на мнение, че пикът на пандемията силно зависи от темпото, с което нараства броят на болните хора за единица време.

Тя смята, че вирусът е коварен и „мълчи, но не забравя“.

„Това е най-лошото за този вирус – той мълчи, но не забравя. Болният 7-8-9 дни си мисли, че всичко е наред, дори иска да ходи на работа, а скоро след това започва пневмонията. За коронавирусите има четири много важни неща – респираторната, храносмилателната, отделителната и нервната система“.

Известният лекар все пак смята, че има и добри новини окол COVID-19. Например това, че вирусът не мутира – при 104 изолати от пациенти, сходството е на 99,6 на сто. „Това е много важно, когато говорим за създаването на ваксина и изграждане на антитела“, посочи проф. Аргирова.

Тя смята, че няма да се стигне до сценарий в България, при който да се използват болничните легла, поставени в зала „Арена Армеец“. „Няма проблем военните да се готвят, но не мисля, че ще се стигне точно до такъв сценарий“, заяви проф. Аргирова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *