ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕСЕМЕЙСТВО

Психологът съветва: Техники за по-добра комуникация в двойката, които работят

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. Извършва индивидуални, семейни, брачни и кариерни консултации, автор е на статии, провежда семинари и събития, посветени на отношенията ни с другите и със самите нас. 

Щастлива е, че хората, с които работи, постигат удовлетвореност, хармония, ясна посока и цел, партньорите успяват да намерят отново път един към друг или да получат ценна яснота за отношенията си и нова посока. Изграждат умения за балансирано мислене, готовност за справяне с конфликти и трудности, създават пълноценни отношения и са по-уверени и целеустремени! Посветена е на това да служи на хора, които изпитват проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени!  С клиентите ѝ работят върху откриване на собствените им възможности, повишаване на капацитета за справяне, мобилизиране, изграждане на умения за преодоляване на ограничаващите вярвания, връщане на яснотата и удоволствието в живота и отношенията!

Квалификации: Петя Георгиева е системен, семеен и брачен консултант, сертифициран от Института по фамилна и брачна терапия в България. Програмата, която е преминала, отговаря на стандартите, приети от Българската асоциация по фамилна терапия и тези на Европейската асоциация по фамилна терапия. Преди това завършва магистърска степен „Социална работа“ с направление Семейно консултиране в НБУ, а започва образованието си с бакалавърска степен по Психология в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Случвало ли ви се е да не се чувствате обичани така, както искате да бъдете? А питали ли сте се какво наистина кара партньора ви да се чувства обичан? Обезсърчавате ли се, защото вашите прояви на любов изглеждат неоценени?

Не се притеснявайте! Вие и вашият партньор вероятно изразявате любовта си по различен начин и това е напълно нормално. Не е необходимо да имате един и същ „език“ на изразяване. Това, което е важно обаче, е да се научите да разпознавате и говорите на езика, който вашият настоящ (или бъдещ) партньор чува. Да бъдеш обичан е основна човешка потребност. Когато сте „влюбени“ е естествено и лесно да накарате партньора си да се чувства обичан. Истинската любов обаче преминава отвъд влюбването и изисква определени усилия, отдаденост и ангажираност. Колкото по-дълго сте заедно, толкова по-важна става способността на двама ви да изразявате любовта си един към друг по разбираем начин. С удоволствие ви предлагам няколко работещи техники, които биха могли да направят комуникацията в двойката по-добра и пълноценна:

1. Отразяване и валидиране. Когато отразявате емоциите или потребностите на вашата половинка, вие постигате нещо изключително ценно  – карате я да се чувства чута! А това е изключително важно за добрата комуникация в двойката. Когато валидирате партньора си и това, което казва, също постигате нещо ценно – по този начин му показвате, че той е значим за вас. Валидирането на мислите на партньора не означава, че трябва да се съгласите с него, вие може да го валидирате и да сте на различно мнение. Тук целта е да покажете, че разбирате че те могат да мислят по този от тяхната гледна точка.

2. Умението да изслушваме! Интересно е, че огромен процент от споровете в двойката могат да бъдат избегнати, когато се признае, че проблемите не винаги е нужно да бъдат решавани, а просто е необходимо да бъдат изговорени! Тайната на добрата партньорска комуникация е в обсъждане на проблема и как той се отразява на двойката, а не непременно на стратегията за неговото разрешаване. Когато си давате пространство и възможност за взаимно споделяне и изслушване, това се отразява много благоприятно на връзката и на доверието в нея. По този начин след това бихте могли спокойно да преминете и към решаването на проблема (ако това е необходимо и ако все още има проблем за решаване).

3. Бъдете конкретни. В практиката си наблюдавам много двойки, които обобщават и генерализират по време на спор. Те използват изрази като: „ти никога не ме чуваш/разбираш/помагаш“ или „ти винаги закъсняваш/си тръгваш/избухваш“. Но бъдете честни със себе си и отговорете на въпроса дали наистина това е винаги и никога?  Ако някой ви каже: „Винаги правиш това или никога не правиш онова“, наистина ли ще искате да продължите да го слушате? Малко е вероятно! Това по-скоро носи послание на обвинение или преувеличаване на истината. След като чуете това вашите защитни механизми се включват и вие преминавате в отбранителен режим, готови за конфликт. Това не е ефективно и няма да ви помогне да изградите добра комуникация, така че спокойно можете да премахнете тези фрази от речника си.  Вместо това – конкретизирайте! Това може да направите както за положително, така и за отрицателно твърдение. Когато сте конкретни, ще накарате партньора да се почувства така, сякаш не преценявате целия му характер, а по-скоро гледате на конкретно поведение в определена ситуация.

4. Изкуството да разбереш и да бъдеш разбран. Известно е, че хората общуват вербално и невербално. Често ние започваме да общуваме повече невербално тогава, когато вербалната комуникация е невъзможна или силно затруднена. По този начин много симптоми, например изчервяване, главоболие, сърдечен пристъп, изневяра и т.н. могат да бъдат  разбрани като невербална комуникация, тоест опит да се даде послание на другия, да се повлияе върху поведението му, без да се разговаря. Ако не разбирате партньора си, можете да питате, обсъждате, споделяте, планувате. Целта е да сте разбрали смисъла, който партньора влага, казвайки определено нещо, а също така и самите вие да сте сигурни, че половинката ви е разбрала това, което искате да кажете. Ако вие не сте разбрани, е важно да се опитате да предадете посланието си по такъв начин, че посланието ви да достигне до отсрещната страна.

Накратко, за да имате добра комуникация в двойката, е нужно да говорите на достъпен за другия език, за да може вашето послание да достигне до него. Комуникацията е една от най-важните предпоставки и умения за пълноценни отношения от всеки тип, не само партньорски. Способността да имаме добра комуникация е пътят към щастливите отношения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *