ЗДРАВЕ

Психологически причини за гинекологичните заболявания

Болестите водят корените си от психиката, от начините, по които хората възприемат случващи се събития в негативен аспект, както и в зависимост отношението на другите към тях. Терминът е психосоматика, или връзката между психика и физическо проявление на болест.

Гинекологичните заболявания често са вследствие на някакъв психологически фактор и по-рядко са в резултат от непредпазливо поведение от страна на жената.

Информацията, подавана от мозъка до определени центрове, формиращи хормони и други важни вещества за правилно функционираща полова система, е влияещият показател, детерминиращ насоката на процесите, извършващи се в органите и жлезите.

Най-често срещаните гинекологични болести и психологическите причини за тях

За връзката между психиката и физиката, касаеща гинекологични проблеми, е дискутирано и писано много. На базата на дългогодишни научни изследвания и констатирани резултати в световен мащаб, са установени следните взаимозависимости, които изиграват главна роля за появата на някои от най-често срещаните гинекологични патологии:

Самосъжаление – полипи

Наличието на полипи е признак за това, че жената изпитва съжаление към самата себе си. Такава дама е обидчива, поставя вниманието към себе си на първо място, не проумява защо животът й върви на зле и защо все не й се получава с мъжете. Решението на този неприятен проблем е в поемането на лична отговорност за своя живот, вяра в собствените сили и осланяне на личните си способности за задвижване на житейски ходове.

Негативно отношение към мъжете – ендометриоза

Това изключително неприятно заболяване се дължи на непрекъснатото напрежение, че мъжът може да нанесе удар на жената – разбира се, емоционален. Жените с ендометриоза възприемат силния пол крайно критично, постоянно ги упрекват и не спират да изказват недоволство от партньора си. В дъното на това тяхно поведение се крие перманентен страх от предателство. Решението е във формиране на доверие към половинката, сериозен разговор, ако има основателна причина за женското недоверие, и промяна във възгледите на жената за мъжа – в крайна сметка, не всички всички „двуличници“.

депресия

Нехаресване на собственото си тяло и сексуалност – ерозия на шийката на матката

Според световната статистика тази неприятна болест засяга жени на всякаква възраст. Извън темата за неподдържаната хигиена, честата смяна на сексуални партньори и генетичната предразположеност, основната причина се корени в женския комплекс за малоценност, независимо дали се отнася до външен вид или неспособност за пълноценен секс. Решението е едно – всяка жена трябва да открие богинята в себе си, своите силни страни и привлекателност. В повечето случаи тя дори не подозира колко добра може да бъде в сексуално отношение.

През последните години са навлезли много нови, безболезнени методи, чрез които жената може съществено да подобри сексуалната си функция. Общото им наименование е естетична гинекология. Те включват: стягане на тазовото дъно, лифтинг на вулвата и вагината, уголемяване на G-точката за по-изострена чувственост и много други, които буквално преобръщат женското здраве и подмладяват сексуалността.

Натрупана обида – фибромиома на матката

Злокачествените тумори са явяват поради вид несъгласие с нещо, от което несъгласилият се страда. При жените тя се дължи на тяхното честолюбие, като твърде тежко приемане на изневяра, например. Решението е в самата жена – да си даде шанс да продължи напред, без да се опира на самолюбието си, от което всъщност се разболява.

Нежелан партньор – вагинални инфекции

Хората винаги свързват вагиналните инфекции с практикуване на безразборен секс, но се оказва, че това не е така, поне не във всеки случай. Появата на инфекции във вагината е вследствие сексуално нежелание на жената или мъжа спрямо партньора. Практиката сочи, че подобни болести са упорити дотогава, докато сексът не започне да доставя споделено удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *