УСПЕШНА

Професиите, които устояха на коронавируса

Ако трябва да опишем 2020 година с една дума, то тя би била следната: промяна. За добро или за лошо, променихме навиците си, започнахме да дезинфекцираме мебелите, предметите, да изпозлваме маски, да мием ръцете си по-често, да пазаруваме в определен часови диапазон. Започнахме да прекарваме повече време у дома, да готвим, да се завръщаме към старите си хобита като рисуването например, но започнахме и да си създаваме нови любими дейности. Неминуемо пандемията оказа огромно влияние върху нашите професии и работни навици. 

Ще направим кратък обзор на влиянието на коронавируса над някои от професиите. Списъкът, разбира се, може да се допълва.

Програмиране

Работата на програмистите не наруши ритъма си. Естеството на тяхната работа не изисква присъствие на работното място, затова тези от тях, които работят от вкъщи, продължиха да го правят, а тези, които не – превърнаха домовете си в офиси. 

Честото пазаруване онлайн им създаде много повече работа при разработването и поддръжката на онлайн магазините. Много собственици на физически обекти стигнаха до убеждението, че е нужно да предлагат стоката си във виртуалното пространство. 

Копирайтинг и медии

Хората, които обличат в текст всеки бизнес – или така наречените копирайтъри – продължиха работата си, защото практически няма как да бъдеш онлайн и да нямаш текстово съдържание. Що се отнася до медиите, те продължиха да работят активно, а когато става въпрос за писането за уеб съдържание, не е нужно да си в офис, за да го свършиш. Изключваме работата на радио и телевизионните предавания, които изискват присъствие. 

Образование

Нека не забравяме дейността на учителите – будителите, които дават всичко от себе си, за да предоставят необходимата информация на своите ученици, да поддържат интереса им, да ги мотивират да учат, макар и чрез онлайн платформи. Те твърдят, че по време на коронавируса контролът от страна на родителите се е засилил, тъй като могат да проверяват докъде са стигнали с учебния материал децата им, могат и да ги изпитват върху наученото до момента. 

И една професия, която не може да бъде онлайн

И нека отдадем почит и уважение на медиците. Спасяват хиляди заразени, бдят над пациентите, поставят в риск своя живот и този на своите близки и ни карат да разберем колко важно е да ги подкрепяме, да се гордеем с тези хора. Нека знаем, че макар и да живеем в смътни времена, те са там, за да запазят нашия живот и дори и бавно, да се върнем към стария ритъм на нашето ежедневие. 

Автор: Таня Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *