ЗДРАВЕ

Проф. Коста Костов: Всички над 40 г. трябва да се ваксинират

Всички хора над 40 години, особено тези над 50-годишна възраст, би трябвало да се ваксинират срещу COVID-19. Това мнение сподели пулмологът проф. Коста Костов в ефира на „Неделята“ по NOVA.

Проф. Костов е лекар с дългогодишна практика, който в момента работи в УМБАЛ „Св. Анна“. Той призна, че със сигурност ще си сложи някоя от ваксините, които бяха разработени в битката с коронавируса. Ето какво заяви той в ефира на една от националните телевизии:

„Аз ще се ваксинирам, защото съм убеден в безопасността на някои от ваксините. Имам едно условно „да“ обаче за ваксинирането на по-младите контингенти, например тези под 40 г., защото те имат достатъчно силен имунитет, добра защита, а някои от тях тепърва ще създават семейства и ще раждат деца. Нека те да разчитат по-скоро на имунитета си и да вземат индивидуално решение с лекаря си“.

Той смята, че масовото тестване на населението е задължителен етап от битката с COVID-19.

„Това е необходимо, за да имаме експертиза на епидемията. Към момента ние нямаме такава. Вижте какво правят страните, които имат невероятен успех с епидемията – те не се колебаят да тестват населението“, сподели проф. Костов.

Проф. Коста Костов коментира и какво се случва, след като човек преболедува коронавируса. По думите му съществува пост-COVID синдром, който има два периода – след остър COVID, който трае повече от 3 седмици и продължителен COVID, който е повече от 12 седмици. Изненадващо е, че от продължителен COVID страдат и хора, които са преминали леко през болестта, каза още проф. Костов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *