ЗДРАВЕ

Как едно яйце на ден може да ни предпази от инсулт?

Яйцата са продукти, които са достъпни и евтини източници на хранителни вещества.

От години обаче се спори по въпроса дали консумацията на яйца трябва да бъде  по-ограничена заради влиянието на холестерола върху риска от сърдечно-съдови заболявания.

Много хора са на мнение, че яйцата са опасни, защото съдържат холестерол, който е предпоставка за инсулт.

Но знаем ли всичко за холестерола?

Много хора вероятно не подозират, че холестеролът е с подобна на мазнините структура и се съдържа във всички наши клетки. Среща се като „лош” и „добър” холестерол.

Всъщност LDL липопротеините са тези, които придвижват холестерола до клетките. Ненужният холестерол се отлага по артериалните стени и образува плаки. Така се запушват артериите и се засяга сърдечно-съдовата система. Това е „лошият” холестерол.

„Добрият” холестерол са HDL липопротеините. Те действат обратно – „събират” излишния холестерол от плаките и го връщат в черния дроб за изхвърляне.

Нашето организъм  преобразува  ненужните калории в триглицериди. Съхраняват ги мастните клетки, а хормоните регулират тяхното освобождаване, за да задоволят тялото с нужната енергия.

Точно по-голямото количество триглицериди е причина  да се говори за евентуален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Застрашават ли яйцата сърдечно-съдовата система?

Има разлика между холестерол в храната и холестерол в кръвта.

По-голямото количество на холестерол в кръвта не зависи толкова от консумацията на яйца и мазнини, колкото на захар и различни зърнени храни.

Над  90% от холестерола в нашата кръв го произвежда черният дроб. Когато приемаме богати на захар храни, те се преобразуват в захари, които не са нужни на кръвта. От преработката им в черния дроб  се получават наситени мазнини.

Много проучвания доказват, че холестеролът в нашата храна не води до повишаване нивата на холестерол.

Яйцата, особено  жълтъците, наистина съдържат холестерол, но са и отличен източник на всички вещества, нужни на организма.

Специалистите вече са категорични:

  • Дори и приемът на едно яйце дневно не допринася за развитие на сърдечно-съдовите заболявания,  даже  и диета с до 12 яйца на седмица. Зависи в каква комбинация с други продукти ги консумираме и каква е двигателната ни активност.
  • Хранителните вещества в жълтъка понижават кръвното налягане и се предотвратява опасността от заболявания на сърдечно-съдовата система.
  • Всеки здрав и активен възрастен може да хапва до 3 яйца дневно.

Може ли едно яйце да спаси от инсулт?

Според дългогодишни наблюдения на китайски учени върху хронично болни хора, консумиращите по едно яйце на ден имали 25% по-нисък риск от инсулт и по-редки сърдечни пристъпи.

Оказва се, че яйцата не само са питателна и лесна за приготвяне храна, но и от изключителна полза за предотвратяване на инсулти, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, стига да се консумират умерено.

Така митът, че яйцата са опасни за човешкото здраве, се оказва неверен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *