ЗДРАВЕ

Две промени по лицето говорят за проблеми с черния дроб

Черният дроб е от изключителна важност за правилното функциониране на човешкия организъм. Всеки проблем, свързан с този орган, може да се отрази пагубно на хората. Поради това е от съществено значение да го държим здрав и да се грижим добре за него. Това означава да внимаваме с приема на алкохолни напитки и неподходящи храни, които са мазни и пълни с токсини.

Вероятно поне веднъж сте чували за термина мастно чернодробно заболяване. Това е общ термин, който често се използва за състояние, в което се наблюдава натрупване на мазнини в черния дроб. Доста пъти това заболяване протича без симптоми и е нужен преглед при лекар, за да бъдете диагностициран с него. Има обаче издайнически знаци по лицето, които можем да вземем предвид.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако искате да бъдете здрави и жизнени, последвайте линка и се запасете с качествените хранителни добавки на лидера в сферата Vital Concept.

Какво причинява мастното чернодробно заболяване

Както вече посочихме, подобно състояние може да се причини от несъобразен прием на алкохол или консумацията на твърде вредни храни. Като цяло факторите могат да бъдат различни от приема на алкохол, макар това да е най-честата причина.

Има обаче и друг случай, когато това заболяване се нарича от лекарите неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Сигнал за това сериозно заболяване може да бъде пожълтяването на склерата на очите, както и на кожата на лицето.

Възможна е и появата на симптоми като: болки в коремната област, усещане за пълнота в в средната или горната част на корема, загуба на апетит и тегло, слабост и силна умора, подуване на корема и краката, и дори психично объркване.

жена
Пожълтяването на склерата на очите и кожата на лицето са важен сигнал за заболяване

Как се диагностицира мастното чернодробно заболяване?

В доста случаи това заболяване се диагностицира посредством най-стандартен кръвен тест на чернодробната функция. Тук обаче е важно да посочим, че понякога кръвните тестове не показват наличието на NAFLD. Тогава може да се наложи да се направи ултразвуков скенер на корема.

Кои хора са с по-висок риск от развитие на това заболяване?

Отдавна е известно, че високият прием на алкохолни напитки води до мастно натрупване в областта на черния дроб. Изследванията обаче са установили, че заболяването NAFLD се свързва и с определени маркери за сърдечни заболявания.

Експертите от Mayo Clinic посочват следните фактори, които увеличават риска от това чернодробно заболяване: наднормено тегло, инсулинова резистентност, висока кръвна захар (хипергликемия).

Друга агресивна форма на чернодробно заболяване е неалкохолният стеатохепатит (NASH), който дори може да прогресира до цироза и чернодробна недостатъчност.

Обобщение

Ако сте сред хората, които пият доста алкохол и прекаляват с мазните храни, препоръчително е да изследвате черния си дроб, дори и да нямате симптоми. Често проблемите с този орган протичат безсимптомно, докато не се стигне до наистина сериозно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *