Внимание! Признаци за спонтанен аборт

Признаци за спонтанен аборт – кошмар за всяка бъдеща майка.

За огромно съжаление, множество жени се сблъскват с кошмарната ситуация, наречена спонтантен аборт. Причините за това могат да бъдат много и различни, но резултатът винаги е един и същ – майката губи своето бебе. Понякога това е съпътствано с тежки физически болки, но със сигурност най-сериозната болка остава психическата такава впоследствие.

Обяснено като по учебник, спонтанният аборт е загуба на плода в първите 20 седмици на бременността. Установено е, че между 10 и 20% от всички бременности завършват именно по подобен начин. От друга страна, 80% от тях губят плода в рамките на първите 12 седмици.

Същевременно има и ситуации, когато се стига до загуба на оплодена яйцеклетка още преди да се установи бременност. Според различни проучвания, от 30 до 50% от оплодените яйца се губят преди или по време на процеса на имплантация. Това е толкова рано, че менструалният цикъл продължава да се появява при очакваното време за това.

Признаци на спонтанен аборт

Веднага потърсете помощта на вашия лекар, ако усетите някои от следните признаци на спонтанен аборт. Тук идва ролята на лекаря, който трябва да установи какво се случва и евентуално да реши какво да се предприеме.

Кървене или зацапване

Трябва да знаете, че наличието на зацапване или кървене обикновено е първият сериозен признак за спонтанен аборт. Тук обаче е моментът да посочим, че около 1 на 4 бременни жени се натъкват на кървене или зацапване по време на ранната бременност. (например – намиране на кръвни петна по бельо или тоалетна хартия) Повечето от тези бременности всъщност не завършват с най-лошото.

бременност
При болка или кървене веднага потърсете лекарска помощ!

Болки в корема

Най-често болките започват след появата на кървенето. Самата болка може да наподобява спазъм, да е упорита, лека или остра. Понякога може да се усети в областта на кръста или като тазово налягане.

Прочетете още: ИНФЕКЦИИ ПРИ БРЕМЕННОСТ – КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Какво да направя в такава ситуация

Никога не се колебайте да се насочите към спешното отделение. Ситуацията е особено тежка, ако едновременно имате кървене и изпитвате болка. Тук е моментът да посочим, че вагиналното кървене, зацапването или болката в ранна бременност може да означава извънматочна или моларна бременност.

Ако кръвта ви е с отрицателен резус фактор (Rh), тогава е напълно възможно лекарят да реши да ви постави инжекция на имуноглобин в рамките на 2-3 дни след първото кървене. Освен ако и бащата на бебето не е с отрицателен резус фактор.

Понякога спонтанните аборти се “засичат” по време на рутинен преглед, ако лекарят не успее да долови сърдечна дейност на бебето. Или пък забележи, че матката не расте както трябва. Тогава веднага ще ви бъде назначен ултразвук, за да се провери какво се случва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *