ДОМАКИНСТВО

Премахване на петна от плодовe

Търсите рецепта за премахване на петна от плодове пресни, цитрусови и горски? Попаднали сте на точното място.

Следите, оставени от плодовете, най-лесно се отстраняват преди сокът да изсъхне и да се абсорбира. Тези петна могат да бъдат премахнати с гореща вода. Важно е замърсеният участък да се измие с вряща вода.

В ситуация, при която не е възможно веднага да третирате дрехите с вряща вода, трябва да поръсите петното с фина сол. Последната има отлични абсорбиращи свойства. По-късно трябва да изперете в гореща вода.

Един често срещан начин е премахването на плодови петна с лимон. Нарязаните плодове трябва да се поставят директно, върху мръсна кърпа, за да поемат безцветния сок. След обработка с цитрусови плодове дрехите се перат със сапун за пране.

Премахване на петна от сушени плодове

Ако премахнете петното достатъчно бързо, тогава от него няма да остане и следа, но има моменти, когато замърсяването не е било забелязано навреме или е било отстранено по грешен начин. В тази ситуация измиването в посочения режим ще помогне.

Дрехите трябва да се поставят в пералнята, като преди това сте прочели инструкциите за избор на подходящия режим. Важно е да не се бърка с температурата – прането в гореща вода може да повлияе неблагоприятно на състоянието на замърсената тъкан. Що се отнася до праха, най-добрият вариант за премахване на плодови петна са продуктите, съдържащи ензими, които активно се борят с молекулите на плодовата захар.

Важно е да не изсъхва измитото, докато петното изчезне напълно, в противен случай има голяма вероятност мръсотията да остане върху плата. При тежки случаи може да помогне многократното пране на следващия ден след като дрехите изсъхнат.

Как да премахнете петна от горски плодове от дрехи със светъл цвят

Белите и леки предмети изискват специален подход при отстраняване на следи от плодове. Един от най-ефективните методи за почистване е накисването на мръсни дрехи в съд с вода и белина. Ако нямате белина, може да използвате обикновен шампоан за коса.

Ленът и памукът могат лесно да се почистят с водороден прекис. След обработката изплакнете добре продукта със студена вода. В случай на загуба на белотата по дрехите, препоръчително е да накиснете предварително почистения предмет в мляко.

Как да премахнете петна от плодове от цветни и деликатни предмети

Някои от изброените по-горе методи за почистване могат да увредят цвета на тъканите, затова такива неща се използват по специални техники.

Например, почистването с лимонов сок или смес от сол и киселина няма да развали външния вид на оцветен продукт. Ако нещото е боядисано с устойчив слой, ще бъде достатъчно да се третира петното с памучен тампон, предварително навлажнен с амоняк.

Почистването на вълнени дрехи от петна от плодове се извършва с помощта на сол и накисване на замърсената зона във вода за 30-40 минути. Само след такава предварителна обработка и избърсване на изсъхнали следи с разтвор на водка и глицерин е разрешено измиването на продукта със сапун.

Глицеринът също помага за премахване на петна от копринени дрехи. Необходимо е да се навлажни тампон и да се третира увредената тъкан. Този метод, обаче е подходящ само за свежи петна. За изсъхналата мръсотия се използва смес от денатуриран алкохол и амоняк. След почистване на продукта, изплакнете с топла вода.

Простото отстраняване на петна от плодове, в това число цитрусови и горски плодове, със сапун за пране, е приложимо само за синтетичните дрехи.

Препоръчително е да тествате някой от методите за почистване върху скрита зона на продукта или върху подобно парче плат. По този начин ще избегнете неприятни изненади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *