СВОБОДНО ВРЕМЕ

Празнуваме Лазаровден днес, а утре – Цветница

Лазаровден и Цветница – два сакрални празника от великденския празничен цикъл! Те са с подвижни дати в календара, но винаги – един след друг, точно седмица преди Великден.

Тази година се падат на 20 и 21 април. Хронологично и символно са неразривно свързани, тъй като възпроизвеждат евангелския разказ за последните земни дни на Спасителя. Затова обредите, които се изпълняват на Лазаровден, имат своето логическо продължение на Цветница.

Лазаровден, Лазарица или Лазарова събота – на този ден православната църква отбелязва възкресението на Лазар – едно от знаменитите чудеса на Исус, докато живял на земята.

Лазар бил близък негов приятел от град Витания. Разболял се внезапно, умрял и го погребали в една пещера. През това време Месията отсъствал от града, но когато се върнал след четири дена, веднага поискал да го заведат до гробницата. Застанал пред входа на пещерата и извикал: „Стани, Лазаре!”. И за удивление на всички присъстващи мъртвият възкръснал. Тогава те повярвали, че Христос наистина е Синът Божий.

Главният народен обичай на Лазаровден е лазаруването. Осъществява се от девойките. Възрастна жена седмици по-рано ги събира, за да разучат песните и танците, които ще изпълняват.

На Лазаровден сутринта, пременени и накичени с цветя в косите, младите лазарки обикалят къщите, поздравяват семействата и благословят за здраве и берекет. Още с влизането си във всеки дом те запяват припева „Ой, Лазаре, Лазаре”, после изпълняват специално песенно наричане за всеки член от семейството, играят характерните за обичая танци. Домакините ги даряват задължително със сурови яйца, с дребни пари и с плодове. Черпят ги със сладки, радват им се от сърце, защото кой не се радва на младостта и красотата!

В миналото всяка девойка непременно трябвало да лазарува поне веднъж в живота си. Поверието гласи: жена, която не е била лазарка, никога няма късмета да стане булка!

Лазарките трябва да обходят нивите, да попеят на житата, за да растат и узреят. Минават с песен и покрай гората, през ливадите и градините, като навсякъде изричат хубави пожелания. Набират си цветя за венчета, които ще са им нужни на Цветница за ритуала „избиране на кумица”.

Името Лазар символизира здраве и дълголетие. Именици са: Лазар, Лазара, Лазарка, Лазо, Лазарин и Лазарина.

Днес е тъй наречената Лазарска задушница. Подава се варено жито за „бог да прости”. Вярва се, че на следващия ден – Цветница, Бог разпуска душите на мъртвите да слязат при живите си близки. И ще ги прибере отново на небето 40 дни след Възкресение – на Спасовден.

Цветница (Връбница) се чества в неделя, след Лазарова събота. Във всеки православен храм свещениците ще отслужат тържествена литургия и ще раздадат на вярващите осветени върбови клонки. От тях се оплита венче и се пази цяла година в дома, до иконата. То носи здраве на живеещите в къщата и ги предпазва от злото. Ако в семейството някой е болен, върбовите клонки се зашиват във възглавницата му, за да прогонят болестта.

Според библейския сюжет, след като съживил Лазар, на другия ден Исус Христос възседнал едно магаре и така влязъл в Йерусалим. Хората го посрещнали с палмови клонки, които постилали пред краката му и радостно викали: „Осанна!”. Оттам идва и църковната традиция на Цветница да се освещават върбови клонки, които в случая заменят палмовите, понеже в България няма такива.

Момите, които са лазарували, на Цветница се събират край реката и изпълняват обичая „избиране на кумица”. Едновременно хвърлят венчетата си във водата и гледат чие венче ще изплува най-отпред. Неговата притежателка става „кумица”. Счита се, че тя първа ще се омъжи. На Великден нейните дружки трябва да й занесат червени яйца и козунак.

На Цветница имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя и дървета: Иглика, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Детелин(а), Жасмина, Ягода, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Камен, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Невен(а), Цветан(а), Цено, Цветелина, Ясен, Явор, Петуния, Ралица, Теменуга, Теменужка, Ружа и др.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *