Важни съвети за правилно измиване на продуктите

Пресните зеленчуци са изключително богати на витамини. Проблемът е, че продуктите, които купуваме, често биват пръскани с пестициди, които биха могли да навредят на нашето здраве. Затова е най-добре да се храним с домашно отглеждани зеленчуци. Но не всеки има възможност да отглежда зеленчуци в домашни условия. Затова нека се информираме как трябва да измием продуктите, за да са годни за консумация.

Преди и след консумация трябва да си измиете ръцете

Ръцете трябва да са добре измити преди да започнем да обработваме зеленчуците. От замърсените ръце могат да попаднат бактерии в продуктите, затова добрата хигиена е много важна. Добре е ръцете отново да се измият, след като вече сме обработили храната.

Добре е да измиваме ръцете си при консумация на каквато и да било храна. Винаги трябва да измиваме плодовете, понеже кората им съдържа вредни вещества. Ако не ги измием преди употреба, пестицидите могат да се пренесат върху плода чрез ръцете ни. Това се отнася за портокалите, лимоните, кивито, мандарините, крушите, ябълките, краставиците и др.

Винаги отстранявайте всичко гнило

Загнилите плодове и зеленчуци съдържат много повече бактерии, отколкото пресните. Затова ако имате загнили продукти, най-добре ги изхвърлете. Ако пък част от тях е загнила, изрежете я, за да не изгние целият зеленчук или плод.

Измийте внимателно продуктите, но без накисване

Продуктите винаги трябва да се измиват под течаща вода. Те не трябва да се накисват във вода, понеже по този начин химикалите още повече се разпространяват. Някои домакини накисват продуктите, защото смятат, че по този начин ще се премахнат вредните вещества.

Изчеткайте продуктите преди употреба

Продуктите, които имат груба повърхност, се изчеткват добре преди употреба. В неравната повърхност се натрупват повече бактерии, затова е важно внимателно почистване. Такива продукти са картофите, краставиците, кивито, пъпешите и др.

Дори да обелите кората, продуктите трябва да бъдат добре измити

Ако консумирате продуктите обелени, отново трябва да бъдат добре измити. Това, че е премахната кората, не значи, че не съдържат пестициди. Бактериите могат да се пренесат чрез кората.

По статията работи: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *