СЕМЕЙСТВО

Трябва ли бременните жени да се притесняват от котката вкъщи?

Когато имаме бременна жена у дома, много често котката се превръща в проблем. Много хора смятат, че тези животни могат да навредят на плода. Тук не говорим за сериозни заболявания като токсоплазмоза, които могат да имат доказан пагубен ефект за плода. Но когато котето е напълно здраво, често се притесняваме без причина за присъствието му у дома.

Понякога бременните жени и техните близки стават леко истерични по отношение на домашния любимец. Притесняват се от евентуални алергии, а всеки косъм, паднал от котето, води до съвети от типа на „махни го от вкъщи“. Сякаш забравяйки, че домашният любимец също е член на семейството.

На коренно противоположно мнение е руският педиатър Евгений Комаровски. Той е на мнение, че всички тези страхове на хората по отношение на котките са напълно безпочвени.

Комаровски е на мнение, че ако преди бременността сте нямали алергия, то няма от какво да се тревожите. Вашата имунна система ще си свърши работата, подготвяйки и новороденото бебе за щастливо съжителство с животното.

Не случайно казват, че децата, растящи с животни, добиват по-силен имунитет. Вашето бебе ще расте с домашния любимец, а имунната му система ще се развива съвсем нормално. Няма от какво да се притеснявате, съветва Евгений Комаровски.

Не забравяйте, че за децата е истинска радост да имат домашен любимец у дома. Не им отнемайте това щастие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *