ЗДРАВЕ

Бадеми и 9 доказани ползи за здравето

Ако обичате да похапвате ядки, то най-вероятно обичате и бадеми. Бадемите са сред най-предпочитаните ядки от хората, тъй като притежават отличен вкус. Но освен всичко това, те са и изключително полезни за здравето.

Бадемите са богати на хранителни вещества. Те имат високо съдържание на фибри, протеини и органични витамини, като например калций, калий и магнезий. Представяме на вашето внимание 9 причини, поради които тези ядки са една отлична добавка към вашия здравословен режим.

Помагат срещу настинка и грип

Доказано е, че редовната консумация на бадеми ни позволява да се борим по-ефективно срещу вирусите и настинките. Учени от Великобритания и Италия са установили, че външната обвивка на тези ядки засилва реакцията на нашата имунна система към инфекциите. В бадемите има и определени вещества, които подобряват способността на белите кръвни телца да разпознават вирусите.

Намаляват холестерола

Само една шепа бадеми на ден може да намали вашия холестерол и да ви предпази от множество сърдечни заболявания. Достатъчно е да консумирате около 75 грама от ядките на ден, за да понижите нивата на т.нар. „лош“ холестерол с около 19%.

Помагат срещу диабет и сърдчечни проблеми

Ако сте предразположени към развитие на диабет, то определено трябва да включите бадемите в менюто си. Ядките са богати на магнезий, който има ключова роля за регулацията на кръвната захар. Според проучване, направено в Ню Джърси, хранителните режими с наличие на ядки подобряват инсулиновата чувствителност и нивата на лошия холестерол при хора с предиабет.

бадеми

Срещу високо кръвно налягане

Ако с храната приемате високо количество натрий, тогава вероятно страдате от недостиг на калций и калий. Това означава по-голям риск за развитие на високо кръвно налягане. Полезни храни като бадемите могат да ви помогнат да се предпазите от това изключително опасно състояние.

Превенция срещу рака

В бадемите има съдържание на амигдалин, който от своя страна понижава риска от развитие на онкологично заболяване. Амигдалинът е естествен антиоксидант, който спомага за отстраняване на канцерогенни свободни радикали от организма. Освен това, в ядките има високо съдържание на фибри, прочистващо тялото от токсини.

Богати на протеини

Около 18% от хранителния състав на бадемите са белтъчините (протеините). В тях се съдържат жизнено важни аминокиселини, спомагащи за правилното развитие на мускулите и тъканите в организма. От друга страна, въглехидратите са с ограничено количество в бадемите, което прави тези ядки отличен източник на белтъчини за хора с високо ниво на кръвна захар и диабетици.

бадеми

Повишават мозъчната активност

В световен мащаб бадемите са сред най-препоръчваните храни за подобряване на мозъчната активност при деца и възрастни. Според осъществените изследвания, ядките подобряват когнитивните умения у човека. При деца и тийнейджъри те се отразяват благоприятно на процеса на учене. Сред основните причини за това е съставката фенилаланин, която стимулира дейността на мозъка.

Срещу запек

Високото съдържание на фибри спомага при състояние на запек, твърдят лекарите. Това е така, защото фибрите улесняват предвижването на чревното съдържимо и ефективното освобождаване на червата.

За по-ефективно отслабване

Ако редовно хапвате по шепа бадеми на закуска, това ще ви помогне в процеса на загуба на тегло. Ядките засищат и потискат апетита за дълго време. Бадемите са храна с нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват по-бавно от организма. Така не се причинява колебание на нивата на кръвната захар и инсулина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *