ЗДРАВЕ

Рак на яйчниците. Специфика на заболяването

От всички гинекологични тумори това е ракът с най-висока смъртност. На всеки три минути в света умира по една жена от рак на яйчниците. Такава е тъжната статистика, защото едва при 15% от болните заболяването се открива в начален стадий. А точно тогава лечението е най-надеждно. Основателна причина, за да повишим здравната си култура по отношение симптомите, рисковете и превенцията на тази коварна болест.

 Медицинският термин за рак на яйчниците е овариален карцином. Представлява поява на увредени клетки в яйчника, които имат анормален растеж, започват да се делят неконтролируемо, образувайки тумори. Ракът на яйчниците е няколко вида, но в 90% от случаите се среща епителният овариален карцином.

Стадии на заболяването

І стадий – туморът е ограничен само в яйчника

ІІ стадий – засегнат е и тазът

ІІІ стадий – има метастази по перитонеума и по регионалните лимфни възли

ІV стадий – образуват се метастази в черния дроб и в други органи

Точните причини за появата на болестта не са ясни, ала са известни основните рискови фактори, които благоприятстват развитието на овариален карцином. Те са:

  • наследственият фактор
  • късно настъпила менопауза
  • рак на гърдата
  • наднормено тегло
  • проведено дългогодишно лечение за стерилитет

Рискът от рак на яйчниците се увеличава с възрастта. Най-засегнати са жените от 45 до 75 години. Особено застрашени са нераждалите жени в тяхната зряла възраст.

Симптоми при рак на яйчниците

Като повечето ракови заболявания в първите си стадии протича без симптоми. По-късно се забелязва:

● често уриниране и неволно изпускане на урина;

● усещане за подутост, разтягане и болки в корема;

● болки в таза и в долната част на гърба;

● гадене, газове, запек или диария;

● вагинално кървене при жени в постменопауза;

● отслабване, липса на апетит.

При по-напреднал стадий се наблюдава уголемяване на корема и наличие на асцитна течност в него, образуване на големи туморни маси.

Лечение

Ракът на яйчниците може да бъде открит при профилактичен гинекологичен преглед. Диагностицира се чрез трансвагинален ултразвук, томография, рентген, скенер, ядрено-магнитен резонанс, кръвен тест СА – 125, който е туморен маркер.

Лечението е по оперативен път. Ако ракът е в начален етап, се извършва отстраняване на единия или на двата яйчника и на едната, или и на двете маточни тръби. Ако болестта е напреднала, се извършва тотална хистеректомия – премахват се двата яйчника, тръбите, матката и подлежащите лимфни възли, апендикса, при положение че той също е засегнат. Назначава се химиотерапия и лъчетерапия.

В борбата с рака съществуват и многообразни алтернативни методи, които дават резултат и са помощни средства преди и след операцията. Добре е да се използват като част от лечението. Те намаляват болката и страничните ефекти, помагат за постигане на емоционално равновесие, намаляват страха, премахват чувството за обреченост, подобряват качеството на живот у болния. Например традиционната китайска медицина използва акупунктура, акупресура, билколечение и двигателни терапии.

Превенция за рак на яйчниците

Редовни профилактични гинекологични прегледи ежегодно.

Прием на орални контрацептиви.

Раждане и кърмене.

Ранна менопауза.

Отстраняване на болния яйчник навреме.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *