СЕМЕЙСТВО

Планирате бременност? Нещата, които следва да направите

Искате да имате бебе. Обсъдили сте го с мъжа в живота си, желаете го съвсем осъзнато. Но все отлагате ли, отлагате за по-нататък, защото постоянно ви се струва, че има още нещо, което трябва да свършите. Все моментът не е най-подходящ. Ще почакате, докато се дипломирате и си намерите добра работа или ще събирате пари за ново жилище. Първо ще ремонтирате детската стая ще… Няма край! А времето лети. Затова повече не се колебайте и не му мислете!

Ако сте сигурна, че това е подходящият мъж, от когото искате да родите, просто пристъпете към действие! И не започвайте от детската стая и бебешката кошара. Да подготвите това ще имате цели 9 месеца на разположение. Искате здраво и хубаво бебе, нали? За да го заченете, първо трябва да обърнете внимание на вашето здраве. Затова: 

Посетете вашия гинеколог

Обикновено всяка дама си има свой любим гинеколог, на когото има доверие. Ако вие още нямате такъв, крайно време е да си изберете. Отидете при него, запознайте се, споделете му за вашето намерение скоро да забременеете. Кажете му, че ще разчитате на него да проследи бременността ви.

Ако имате някакви гинекологични неразположения, той ще ги установи и ще ви излекува, за да не се наложи после лечение по време на бременността, което би усложнило допълнително нещата.

Направете си основен профилактичен преглед

Освен прегледите при различните специалисти, задължително си направете изследване на кръв и урина. Занесете резултатите си на личния лекар, но също така ги покажете и на вашия гинеколог. Нека и той ги види, за да получи пълна картина на вашето здравословно състояние.

Посетете зъболекарски кабинет. Обикновено при зъбобол вземате болкоуспокоително и решавате бързо проблема. Но когато сте бременна, няма да бъде желателно вземането на силни лекарства. Затова най-хубаво е стоматологът да ви прегледа и ако се налагат някакви манипулации, да ги направи преди да сте забременели.

Спрете незабавно цигарите и алкохола – и вие, и вашият партньор

За да бъде заченато здраво и читаво бебе, двамата бъдещи родители трябва от дълго време да не сте близвали алкохол. А за цигарите няма какво да говорим. Ако пък вземате наркотици, първо трябва напълно да се изчистите, чак тогава вече може да искате бебе.

При положение че пиете приспивателни или други лекарства, обсъдете с лекуващия лекар дали е необходимо преустановяването им.

Намалете кафето до една чашка на ден. Кофеинът също ще ви пречи.

Преминете към здравословен начин на живот

Сутрин започвайте деня си с леки двигателни упражнения. Ежедневно се разхождайте на чист въздух.

Създайте си специален хранителен режим и стриктно се придържайте към него. Осигурявайте на организма си многообразие от витамини. Консумирайте и месо, стига да не е прекалено мазно или недопечено. Рибата и морските дарове ще осигурят на плода нужното количество йод за неговото правилно развитие.

Приемайте фолиева киселина

Фолиевата киселина е една от основните добавки за бременната жена до края на третия месец. Още по-полезна е, ако започнете приема й преди бременността, когато вече правите опити за бебе.

Липсата на достатъчно фолиева киселина в тялото на майката може да доведе до развитието на спина бифида и до дефекти в изграждане на основните органи на бебето. Освен това тя помага на бременната жена при анемия и хипертония.

Разбира се, преди да започнете да пиете фолиева киселина, съгласувайте това с вашия лекар. Той ще ви назначи подходящата доза и ще определи продължителността на приема й.

Бъдете спокойна, уравновесена и щастлива

Започнете вашите опити да забременеете, но в никакъв случай не се вманиачвайте в това и не го превръщайте във фикс-идея. Защото в такъв случай ще блокирате и усилията ви ще се окажат напразни. Просто спрете противозачатъчните, отпуснете се, наслаждавайте се на интимността с любимия. Направете си бебето с неподправена любов, а не като по задължение или по поръчка!

Трябва да сте възможно най-спокойна, да обичате и да бъдете обичана. Отдайте се на любовта и чудото на зачатието ще се сбъдне.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *