Не обичате сода? Ето какво друго можете да сложите на питката
Сода в питката – да или не? Всеки си има мнение, разбира се, но нека поговорим за алтернативите.
Както добре знаем, традицията повелява на Бъдни вечер да похапваме само постни ястия. Поради това много домакинства у нас разчитат на питката като основно ястие на празничната трапеза.
Повече българи замесват своята питка със сода, но има много хора, които намират аромата на содата за леко неприятен. Особено имайки предвид, че се усеща и след като изпечем своето изделие.
Поради това днес ще ви предложим една хитра алтернатива на содата, що се отнася до приготвянето на празничната питка. А именно – газираната вода. Гарантираме ви, че питката ви ще стане достатъчно мека и пухкава, за да може цялото семейство да ѝ се зарадва.
Ето и нужните продукти за питка с газирана вода:
Продукти:
400 гр. бяло брашно
250 мл газирана вода
1 равна ч.л. сол
2 равни ч.л. захар
2 с.л. олио
1/2 ч.л. бакпулвер
За украсата:
2-3 с.л. вода
2 с.л. брашно
1-2 с.л. нишесте
Начин на приговяне:
В дълбока купа пресейте брашното и го смесете хубаво със солта, бакпулвера и захарта. Оформете в средата на брашното кладенче и изсипете вътре газираната вода и олиото.
Разбъркайте на топка тесто, което малко лепне.
С намазнени ръце оформете малка питка с диаметър 24 см и поставете върху хартия за печене в тавичка.
Отделно пригответе тестото за декорация, като замесите тесто, меко като пластилин.
Разточете го и изрежете формичките за декорация. Украсете с тях питката и задължително я надупчете с вилица.
Печете в загрята фурна 170 -180 градуса до готовност – около 40 минути.
Извадете от тавата, намажете питката с растително масло и покрийте с кърпа да омекне.
Да ви е сладко и весели празници!