СВЕТСКИ

Радина Боршош – младото лице на българския театър

Ако има нещо, което не е Радина Боршош, това е, че не е песимист. Може би защото е естествено за един млад човек – тя е едва на 22, да бъде „вечен оптимист”. Но пък има пълно основание да се чувства така след немалкото си роли в театъра и киното, които я правят известна и откриват нови перспективи пред нея.

Чаровното момиче с невисок ръст, но с много енергия, влага силна страст във всичко, което прави, най-вече в театъра.

„Театърът наистина е голяма емоция за мен”

Затова и Радина отделя много време на ролите си в театъра. Опитала е какво е да играеш в различни по жанрове пиеси – „Мери Попинз”, нейният дебют, „Лисичета”. От 2020г. тя е най-младата в трупата на Народния театър „Иван Вазов”, където играе в „Когато гръм удари, как ехото заглъхва”, „Три високи жени”, „Идеалният мъж” и „О, ти, която и да си” и спектакъла „Нова земя”.

Обожава работата си, а любов към театъра изпитва от ученичка.

„Влезе ли ти театърът в кръвта, няма спасение”

Че актьорството е „нейното нещо”, тя разбира след като гледа 7 пъти спектакъла „Хъшове” на Александър Морфов. Поглъщайки с очи сцената и залата,  си пожелава да бъде част от това място.

Така, все още гимназистка, Радина Боршош предначертава своя път. Започва да търси информация за младежки театрални студии и първо започва с тази на „Славянска беседа”. После я приема Малин Кръстев в неговата школа към Младежкия театър. 

Продължавайки да учи в НАТФИЗ след завършване на частна езикова гимназия, от годините там тя ще запомни завинаги съветите на Стефан Данаилов, Мастера, както го наричат всички негови студенти. Тя има късмет да бъде в последния му випуск. Когато е притеснена, винаги я насърчава: „Не се тревожи, джудженце!”. Показва й как да проходи на сцената и повтаря на всички „мастерчета”, че актьорската професия не е спринт, а дълго състезание.

За Радина Мастера си остава учител, баща, невероятен човек, раздаващ любов с шепи. Затова и младата актриса се старае да работи непрекъснато и да опитва много неща.

„А киното е друга магия”

Макар че за Радина театърът все пак е „живо изкуство с колективна емоция”, свързваща зрители и актьори, тя създава запомнящи се героини и във филми. А за нейната възраст те не са малко – от първата й роля през 2014г. в „Солвейг”, после в „Маймуна”, „Привличане”, сериалите „Ние, нашите и вашите” и „Ягодова луна” до най-новия „Рая на Данте”.

Премиерата на „Рая на Данте” е през есента на 2020г. Радина Боршош е щастлива, че той получава наградата на критиката на Националния 38 фестивал за игрално кино „Златна роза”. Според нея това е голямо признание за целия екип, а за актьорите, с които си партнира – Владо Пенев, Гинка Станчева, Иван Налбантов и Борис Луканов, казва, че са „големи имена, смазващи актьори и невероятни човеци”. 

От тях се учи Радина, но продължава да помни и уроците на Малин Кръстев и Стефан Данаилов. Всяко нова среща с колеги актьори, със сценаристи, режисьори, оператори, сценографи я променя и развива, а най-много иска да не се взема на сериозно, за да може и след 20г. да я вълнува всяка нова роля.

Най-важното – че тази професия е „приемственост и уважение”, както учи Мастера и Радина му се възхищава, че е успял да се съхрани като човек.

„Надявам се, че и това съм усвоила от него – умението да не тая зло в себе си, да запазя душата си лека”

И засега явно талантливата ученичка на Мастера успява. Може би защото израства като щастливо дете, обградено с любов и грижи.

Макар че родителите й – Искра Владимирова, продуцент, и Мирослав Боршош, бивш директор на НДК, се разделят, когато е била малка, това не пречи на Радина да е възпитана в традиционните семейни ценности. 

С баща си стават близки по-късно и от него наследява любовта към конете. Въпреки че е състезател по конна езда, той обаче така и не успява да я направи шампионка. Но затова пък амбициите му се прехвърлят към по-малките й сестри Лора и Матеа. А тя язди само за удоволствие и иска да запази чиста любовта си към конете. Не иска да я превръща в състезание, а предпочита да си остане чиста емоция.

Много привързана е Радина към майка си, която винаги е вярвала в нея, и към дядо си по майчина линия, който я е отгледал. Той е човекът, който подкрепя всичките й изяви от детската градина до първите й роли. Сега само му разказва за постановките, защото е много възрастен и не може да я гледа на сцена. Дядо Владимир е и този, който я учи да шофира, а Радина е убедена, че „семейството е най-ценното, което можем да имаме”. И любовта.

„Ние се движим от любов”

Родената на 31 декември, в края на 1997г. Радина, обича да слага начало – на нова роля, на ново приятелство, на ново хоби.

Но за жалост на по-напористите мъже, тя е моногамна. Сега живее с приятеля си Владимир Томашевич, талантлив фотограф. Макар че е доста по-възрастен от нея, това не пречи да му се възхищава и дори да се вдъхновява от работата му. Двамата подготвят общ арт проект и тя много се вълнува, че го правят заедно. А „когато откриеш хармонията”, смята тя, „трябва да си пълен глупак, за да я изгубиш заради някакво изкушение”.

Милата и нежна красавица Радина Боршош за себе си вече е открила истината, че „да имаш любов, работа, семейство – това е всичко”.

Що се отнася до любимите й занимания извън театъра и киното, те са типични за млад човек – пътувания, танци, караоке, настолни игри. Но най-най-най-любимото й е да чете нова пиеса, за да има време и тишина да влезе в текста и действието.

Защото е избрала пътя си на актьор със сърцето и е открила своето място.

А има ли тайна за поддръжка на перфектен външен вид?

На този въпрос чаровната Радина винаги отговаря с намигване: „Любов. Сън. И шоколад”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *