Петър Дънов ни учеше, че силата на човек идва от белия дроб

Учителя Петър Дънов е човек, който не се нуждае от представяне пред широката публика. Син на свещеник, той се развива като философ и основава собствено религиозно-философско учение, което впоследствие ще стане известно като дъновизъм. Той успява да спечели доверието на хиляди хора, които сами себе си наричат ученици на Всемирното бяло братство. Дори десетки години след смъртта на Петър Дънов, днес все още има привърженици на ученията му, част от модерното Бяло братство. Всеки един човек може да се включи, стига да пожелае.

Приживе Учителя Дънов е учил последователите си, че нашата сила идва от белия дроб. Това е така, защото въздухът е водещ носител на електричество и магнетизъм. В една от беседите си той обяснява, че тази енергия преминава през носовете ни и обновява непрекъснато нервната ни система. Дънов е вярвал, че чрез дишането ние можем да заставим мозъка си да мисли по правилен начин, сърцето да чувства право, а стомахът – да работи нормално.

Дънов вярва, че дишането е двоен процес

Приживе Дънов е бил силно убеден, че дишането у човека е двоен процес. Той е вярвал, че дишането практически се случва не само физически, но и психически. При второто има една основна цел – нашата мисъл да се пречисти. Учителя е обяснявал на учениците си, че дишането се случва по три основни начина – горно, средно и долно. Според това коя част от белите ни дробове взимат водещо участие в процеса.

В своята книга „Здраве, сила и живот“ Петър Дънов пише, че дълбокото дишане е „пълно дишане“. Това е така, защото участие в него взимат както горната, така и долната част на дробовете. Когато поемаме повече въздух, ние изпълваме всички алвеоли и успяваме да задържим по-дълго време въздуха в дробовете си. Дънов е бил убеден, че колкото повече въздух поемаме, толкова повече „прана“ (енергия) позволяваме да влезе в дробовете ни. А когато това се случи, праната прониква в целия ни организъм.

Прочетете ТУК какво е казвал Петър Дънов за любовта.

Петър Дънов
Петър Дънов е вярвал, че дишането е ключ към дълголетие и здрвае

Дълбокото дишание значи повече търпение

Липсата на достатъчно търпение е един от бичовете на съвременния свят. Развитието на технологиите ни позволява да получаваме информация изключително бързо, което и ни кара да искаме нещата да се случват едва ли не „на секундата“. Като хора обаче не бива да забравяме, че търпението е висша благодетел.

Петър Дънов е казвал, че „който иска да придобие повече търпение, трябва да диша дълбоко“. Учителя е казвал, че ако е правим това, ние рискуваме да бъдем сприхави, нервни и нетърпеливи. Той напомня, че ако човек диша бързо и кратко, тогава дишането му практически обхваща само горната част на дробовете.

Предсказал ли е Петър Дънов появата на COVID-19? Четете ТУК.

Белият дроб на човека – една сложна лаборатория

Петър Дънов е оприличавал белия дроб на човека на „сложна лаборатория“, изпълнена с множество различни енергии. Той е бил убеден, че праната, която от въздуха е влизала в дробовете, е помагала за озонирането на кръвта – там, където въздухът не прониква. По този начин елементите на живота са влизали в пречистената кръв.

Според Дънов, неправилното дишане е голям проблем. Така в организма се наслояват полуорганични вещества и дори утайки, причинители на болести. Те пречат на кръвта да се пречиства, като спомагат и за развитието на микроби.

Учителя е учил последователите си на следното – когато дишат, да успяват да напълнят дробовете си с възможно най-голямо количество въздух. Когато това се случи, а дробът се разшири, диафрагмата отива надолу. А когато дишането е плитко, тя отива нагоре и притиска сърцето. Това може да доведе до сърдечни заболявания. Дънов е обичал да казва – „силен е онзи човек, който умее да диша правилно“.

Петър Дънов
Дълбоко дишане и гимнастика – ключ към здравето на човека

Какво да правим всеки ден?

Беинса Дуно е учил последователите си на важни упражнения, свързани с дишането и работата на дробовете. Поне три пъти на ден – сутрин, обед и вечер, трябва да изпълняваме дишане в разстояние на между 10 и 15 минути. Дънов е твърдял, че съвременният човек вдишва и издишва по 20 пъти на минута, което е твърде бързо дишане. Така кръвта се окислява твърде бързо и практически не може да се пречисти. Поради това много хора имат нечиста, венозна кръв във вените си.

Учителя е проповядвал следното – постепенно да намаляваме броя на вдишванията, като от 20 броя слизаме надолу, докато достигнем 10 вдишвания на минута. Това ще се отрази отлично на човека от здравословна гледна точка. Той е казвал – „Ако можете да дишате добре, тогава ще останете на Земята до дълбока старост“. И обратното – ако не дишаме правилно, можем да си отидем твърде рано.

Петър Дънов е препоръчвал дихателни упражнения да се извършват възможно най-рано сутрин, когато въздухът е пълен с енергия и прана. „Отделяйте поне час на ден за дишане и гимнастика“, казвал е той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.