ДОМАКИНСТВО

Пелетни котли – принцип на работа, ползи и недостатъци

Всяка година домакинствата търсят по-ефективни и икономични начини за отопление. Предвид непрекъснатото повишаване на цената на електрическата енергия е напълно естествено да се търси алтернативен вариант, който да стабилизира разходите през зимата. С електрическите уреди обикновено се отоплява едно помещение и въпреки това цената за ток, която се плаща е изключително висока. За да се осигури топлина и уют в целия дом, се използват централни и локални инсталации, които с помощта на радиатори да допринесат за ефективното и по-евтино отопление. Газ, нафта, дърва – всеки горивен ресурс си има своите предимство, но същевременно с това и недостатъци. За да се оптимизират не само разходите, но и ангажиментите на домакинството по отношение на обслужването на инсталацията е редно да се заложи на подходящ уред както и гориво. Днес ще представим ползите от използването на пелетни котли от https://www.balkanenergy.bg/, тъй като това са уреди, които с основание набират такава прогресираща популярност към настоящия момент.

Принцип на работа на пелетните котли

Самия пелетен котел се състои от три основни детайла:

  • Котел с горелка;
  • Механизъм, който подава пелетите към горелката;
  • Контейнер за съхранение на пелетите.

След като пелетите се подадат към горелката от самото изгаряне се генерира топлина, която се пренася чрез нагорещения топлоносител към телата, които осигуряват топлина в помещенията на жилището. Принципа на работа на котлите е елементарен, но има някои неща, с които е добре да се запознаете преди да решите да се възползвате от предложенията на онлайн магазин Balkan Energy.

Уредите са изключително ефективни и при положение, че заложите на варианти със стоманен топлообменник ще си гарантирате до 90% енергийна ефективност от ползването на котела на пелети. Чувствителността на котлите към корозия не е за пренебрегване и поради това е важно да направите консултация със специалист по отношение на това кои от моделите са с най-дълг живот.

Ползи и недостатъци

Какъвто и уред да избирате като средство за осигуряване на топлина в дома си то неизбежно ще се сблъскате с неговите предимства и недостатъци. Котите на пелети са доста добро решение и могат да бъдат много мощни, което на практика ще осигури ефективно и икономично отопление на площ до 200 квадратни метра. Но за да се възползвате от това предимство имайте предвид, че за да работи на максимален капацитет пелетния котел се нуждае от специално помещение, в което да бъде инсталиран.

Ако живеете в къща с килер, мазе или гараж, непосредствено прилепен за сградата би било лесно да се осигури инсталиране и монтаж. Така ще се извлекат максималните ползи от котела и изгарянето на пелетите. Но, в случай, че не можете да осигурите такова пространство е по-добре да преминете на друг уред, използващ пелети за отопление като камина или печка. Всъщност това е основния недостатък на пелетниня котел, а именно факта, че за функционирането му е нужно да се пригоди специално помещение.

Ползите на тези котли, които ви очакват в каталога на Balkan Energy, далеч ще надхвърлят вашите очаквания и представи за неговото ползване, защото:

  • Пелетните котли са лесни за поддръжка;
  • Зареждането на пелети в бункера за съхранение се извършва на период между 7 и 15 дни;
  • Почистването на остатъчната пепел се извършва средно на две седмици;
  • Изключително рационално и контролирано чрез автоматичен режим разходване на пелетните гранули;
  • Предоставят най-икономичното отопление за големи жилищни или нежилищни площи (до 200 м2);
  • Екологични са, поради ниските нива на въглероден двуокис и пепел като остатъчен продукт от изгарянето на пелетите;
  • Сравнително евтини уреди спрямо останалите варианти, предлагани на пазара.

Balkan Energy предлага на вниманието ви ефективни и утвърдени решения. Подобрете и намалете сметките през зимата като изберете пелетен котел на разумна и достъпна цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *