СЕМЕЙСТВО

Памучна сватба и т.н.: какво означават различните годишнини в брака?

Бракът – едно прекрасно ново начало, нов живот… а сватбата е първата крачка към него. За семейните двойки отпразнуването на датата на този специален ден е изключително важна. А ние от „Хубава Жена“ ще ви запознаем със значението на всяка една годишнина, която празнувате заедно.

Съветът на HubavaJena: Никога не отивайте без подарък при специален повод! Разгледайте уникалните предложения и подаръци за сватба, чрез които няма как да не блеснете сред останалите гости.

1 година – Памучна сватба

Първата година от сватбата е най-вълнуващата за младоженците и е наречена памучна. Вече е започнало да тече семейното ежедневие. За тази годишнина е подходящо да се подаряват памучни чаршафи, дрехи. Важно и доста интересно е, че през цялата първата година, всеки месец на датата на сватбата се отбелязва – зелена сватба.

 5 години – Дървена сватба

Петте години са критична годишнина и ако отношенията между съпрузите са лишени от свежест, бракът може лесно да се пречупи – като изсъхнал клон. Това е първата годишнина от брака, която може да отпразнувате в компанията на приятелите си. Подходящи подаръци са дървените сувенири.

10 години – Сватба на цветята или розова сватба

Това е първият юбилей на семейството и вашата Памучна сватба вероятно ви изглежда безкрайно далеч. Канят се кумовете, семейство и приятели. За десет години съвместен живот двойката е разбрала, че в живота има както възходи, така и падения, но въпреки трудностите, те ще продължат да си бъдат опора и подкрепа. Подаряват се саксийни цветя.

15 годиниСтъклена сватба

Името ѝ символизира прозрачността и чистотата на отношенията между съпрузите. Свързва се с вярата и доверието в семейството. Подаряват се кристални или стъклени чаши, купи, вази, фигурки и др.

20 години – Порцеланова сватба

Изминали са две десетилетия, изпълнени с радост! На този ден трапезата се сервира в нови порцеланови съдове. Подаряват се различни предмети от порцелан.

25 години – Сребърна сватба

На празника се събират всички роднини. Съпрузите взаимно си подаряват по един сребърен пръстен, който трябва да носят през следващата една година.

30 години – Перлена сватба

Перлата се характеризира с това, че се създава постепенно и бавно – от песъчинка, попаднала в черупката на мида. Тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица.

40 години – Рубинена сватба и 45 години – Сапфирена сватба

Когато се празнуват тези юбилеи, към златните венчални пръстени се прибавя по един  рубин – камъкът на любовта, огъня, страстта и сапфир – камъкът на верността и добротата.

50 години – Златна сватба

Половин век заедно, неразделни! В знак на любов и доверие се подновяват брачните клетви и се разменят нови брачни халки. Старите пръстени се подаряват на внуци, които все още не са се венчали. Подарява се не само злато, а и сувенири, и предмети със специално гравиран надпис, картини, позлатени домакински съдове и др. 

След петдесетата годишнина, всяка следваща е истински подарък. А какво по-хубаво от това да ги споделите със своите деца и внуци?

60 години – Диамантена сватба

Подарява се пръстен или накит с диамант. Тази годишнина е диамантена, за да покаже колко е силна и здрава връзката на брачния съюз.

65 години –  Желязна сватба

Желязна сватба! Желязото е символ на здравината и твърдостта на брака. Насладете се на вниманието на своите деца и внуци. Подаряват се железни предмети и сувенири.

80 години – Дъбова сватба

Дъбът е хилядолетно дърво и е символ на вечността и безсмъртието. Като могъщ дъб е бракът на съпрузите, които заедно са преживели и бури, и слънчеви дни.

90 години – Гранитна сватба

Не е случайна връзката на деветдесетия юбилей и гранитът. Той е един от най-устойчивите материали, познати на човечеството. Ако една любов е успяла да издържи на всичките препятствия в продължение на девет десетилетия – тя е гранитна (неразрушима).

100 години – Червена сватба

До този етап от брачния живот е достигнала само една двойка – от Азърбайджан. А колко хубаво би било да можем да отпразнуваме този юбилей с най-голямото ни богатство, а именно нарасналото ни вече семейство. 

А вие колко години брак отпразнувахте? Спомняте ли си своята Памучна сватба?

По статията работи: Мартина Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *