Ошо – за любовта

Човешките същества са изследвали и усвоили биологията на секса. Но това не е всичко. Сексът трябва да се разбира и от духовна гледна точка. Визията на Ошо е просветляващо преживяване в това отношение. От хилядите лекции, пет лекции за секса направиха Ошо най-известен. Роден в малко село в щата Мадхя Прадеш, Индия Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан Джаин, който по-късно  се нарича Ошо, е голям майстор. Говорил много по широк спектър от теми, вариращи от секс до свръхсъзнание. Неговият принос в областта на секса се основава на много от принципите на „Тантра“, която произхожда от будизма. 

Въведение

Животът е започнал на земята преди милиони години. Въпреки че има безброй форми на живот, както всички знаем, човешките същества са се развили като най-интелигентната форма на живот. И все пак, почти всички човешки същества не успяват да видят и използват тази възможност, дадена им от съществуването, те не успяват да гледат отвъд желанията си. Животът може да бъде използван или просто пропилян. Тези, които използват добре тази възможност, са не само просветени, но и внасят светлина и в живота на другите. Ошо е голям майстор. Той е един от много редките светци, които са говорили по широк спектър от теми, от секс и СПИН, до медитации. Мислите му по теми като „доверие“, „свобода“, „чудеса“ и „изцеление“ са изключително проникновени. 

Любов и секс 

Какво е любов? Жалко е, че нещо, което хората би трябвало да преживеят и без което съществуването им е непълно, е силно неразбрано. За любовта се говори много, пеят се песни на любовта, пеят се химни на любовта, пишат се предания, но самата любов няма място в живота на хората. Ако потърсим дълбоко в човека, ще открием, че никоя друга дума, използвана от него, не е по-фалшива от думата „любов“.

Днешното човешко същество е продукт на култура на 10 000 години. Човекът гние, но културата е възхвалявана. Това е като да обвиняваш горчивия плод, даден от дървото, а не семето, отговорно за поникването на самото дърво. Повече любов може да се види при птиците, животните, растенията и съплеменниците, които са нямали организирана религия или култура. Защо колкото по-цивилизовани ставаме, толкова по-далеч сме от любовта? Всъщност любовта е нашата присъща природа. Не е необходимо да се култивира. Необходимо е обаче да се премахнат бариерите за нейното проявление. Пречките по същество са създадени от човека. Първото нещо е, че досега цялата човешка култура е била против секса. Всички са били враждебно и негативно настроени към него. Прокламирало се е, че сексът е грях. Но еволюцията на любовта не е нищо друго освен трансформирана сексуална енергия. Точно като въглищата се превръщат в диамант с течение на времето.

Ошо

Ако похотта се трансформира, сексът може да се превърне в любов. Когато религиите провъзгласяват, че сексът не е свещен и следователно трябва да се контролира те влияят негативно на енергията. Потискането в крайна сметка го кара да излезе многократно по-интензивно и да се превръне в мания. По този начин хората стават все по-невротични и изпълнени с  гняв, агресия  и т.н. Едва в моментите на правене на любов човешките същества осъзнават за първи път, че блаженството е възможно. Тези, които размишляват върху тази истина, тези, които размишляват дълбоко над феномена на секса и любовта, виждат, че в моментите на правене на любов, в кулминацията, умът се изпразва от мисли. За миг всички мисли изчезват и тази празнота на ума е причината за изливането на божественото блаженство. Именно тези хора откриват тайната на живота.

Ошо е надарен Учител, който обяснява сексуалната и любовната енергия в толкова обширни детайли, че никой друг не може да се сравни с него. Следвайте формулите, предложени от Ошо и се издигнете до просветлението, правейки земята едно по-добро място за живеене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *