ЗДРАВЕ

Как да се избавим от болка в кръста?

Болката в гърба е една от основните причини хората да ходят на лекар или да отсъстват от работа.

За щастие можете да вземете мерки за предотвратяване или облекчаване на  болките в гърба, когато са хванати навреме. За целта е необходимо да се вземат  превантивни мерки, да се правят често правилните упражнения за тялото и това може да излекува гърба ви в рамките на няколко седмици и ще го поддържа функционален. Така няма да се  налага операция за лечение на болки в гърба.

Замисляли ли сте се, че продължителното седене на стол, повтарящите се движения и липсата на мобилност допринасят за болки в тялото.

Ергономията е най-правилната позиция за работа, с която изразходваме най-малко усилия и щадим максимално тялото. С правилна стойка и без болка, хората стават по-ефективни и мотивирани. Редица водещи фирми интегрират ергономията на работното място и незабавно наблюдават подобряване на производителността. Ако сте собственик на бизнес може да се погрижите за това да имате здрави служители, като ги избавите от ужасната болка в кръста или гърба. Физическата ергономия показва ангажимента на компанията за безопасността и здравето като основна ценност, защото здравите служители са щастливи служители. 

Болката в кръста може да варира от болки в мускулите до усещане от стрелба, парене или пробождане. В допълнение, болката може да достига до краката ви или да се влоши при сгъване, усукване, повдигане, стоене или ходене.

 Кога е добре да посетите кинезитерапевт?

 • Ако упоритата болка в гърба продължава повече от седмици
 • Задълбочава се , въпреки че не се натоварвате
 • Болката слиза към краката и се простира до над коляното, което води до изтръпване на крака
 • Започвате да губите теглото си

Болката в кръста често се развива без причина, която вашият лекар може да идентифицира с тест или образно изследване. Честите причини за болките са: разтягане на мускулите, изпъкнали или скъсани дискове, артрит или остеопороза. 

Нека не забравяме, че всеки може да развие болки в гърба, дори по-малките деца и тийнейджърите. Основните фактори, причиняващи болките в кръста са:

 • Възрастта
 • Липсата на физическа активност
 • Наднорменото тегло
 • Придружаващи заболявания като артрит и рак
 • Неправилното изправяне
 • Психологически разстройства
 • Тютюнопушене

болки в кръста

Как да предотвратите болките в кръста?

Лесно е да избегнете болките в гърба и да предотвратите повторението им, като трябва задължително да подобрите физическото си състояние, да сте дисциплинирани, за да поддържате гърба си здрав и силен. 

 • Правете често и редовно упражнения. Старайте се мускулите ви да функционират добре, правейки аеробни упражнения, които не натоварват и разклащат гърба ви. Консултирайте се с вашия лекар кои дейности може да опитате и кои да избягвате. Активното ходене и плуване са добра алтернатива. 
 • Поддържайте здравословно тегло. Натрупаните излишни килограми и мазнини натоварват мускулите на гърба.
 • Опитайте се да намалите или спрете пушенето. Пушачите имат повишена честота на болки в гърба, защото тютюнопушенето предизвиква по-голяма кашлица, което от една страна е предпоставка за дискова херния. От друга страна пушенето намалява притока на кръв към гръбначния стълб и увеличава риска от остеопороза. 
 • Избягвайте движения, които напрягат гърба ви. Избягвайте да се навеждате рязко. Ако работата ви изисква да стоите дълго време прави – поставяйте от време на време единия си крак върху нисък стол, за да свалите част от товара от долната част на гърба. Редувайте краката. Ако по-често сте в седнала позиция в ежедневието си изберете седалка с добра опора за долната част на гърба, използвайте подлакътниците и въртящата се основа. Избягвайте да кръстосвате краката си или поне ги редувайте. 
 • Купувайте стоки, които ще осигурят нужния комфорт на гърба ви. Подхождайте с внимание към стелките на обувките, които носите; мебелите, които използвате ежедневно, както и матракът, на който спите. 

Защо е добре да се доверите на добър кинезитерапевт? 

Izbiram.bg съветва при проблеми с кръста да посетите добър кинезитерапевт, който да изкаже професионалното си мнение, след направен преглед. Кинезитерапевта има за цел да върне човека към нормалния диапазон на движение без болка. Той ще ви помогне да възстановите силите си, да увеличите стабилността на ставите, както и да подобрите укрепването на мускулите и сухожилията. Методите на кинезитерапия могат да бъдат прилагани, както физически, така и с помощта на специална апаратура и приспособления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *