Криворазбраната толерантност в опит за подмяна на Коледа

В Европа прославените коледни базари тази година подраниха. На някои места те побързаха да отворят врати още на 16 ноември. Католическата църква реагира, заявявайки, че прекаленото комерсиализиране на празника измества акцента от неговия смисъл.

Коледните базари водят началото си още от 1298 година, когато във Виена крал Албрехт І разрешава на жителите да организират декемврийски базар и да използват приходите от него. Днес във Виена коледните базари са повече от 20, разпръснати из целия град. Във Франция те започват в далечната 1570 г., тогава за първи път в Страсбург е открито търговско коледно селище.

През декември всяка година в големите европейски градове главните площади стават огромни празнични базари и превръщат Европа в красива вълшебна приказка. Хиляди светлини, безброй примамващи сувенири, подаръци и изящни предмети, произведения на изкуството и занаятите са изложени за радост на посетителите. Разбира се, има сектори за продажба и на коледни елхи, гирлянди и украси. Невероятно изкушаващи с вида и с аромата си сладки и солени вкусотии привличат окото – безброй мезета и всякакви шоколадови фигури! Кулинарните традиции на коледните базари зависят от региона. Така Брюксел се слави с топлите си вафли с шоколад, с битата сметана, лешници и ягоди, в Париж се продават печени кестени, в Мюнхен се носи миризма на наденица. Навсякъде се предлага греяно вино и пенлива наливна бира.

Освен това се организират множество атракции и забавления – изложения на ледени скулптури, люлки, въртележки, виенско колело, пързаляне на ледена пързалка, концерти, спектакли, шоупрограми, работилници за деца и посещение в Къщата на Дядо Коледа, участие в лотарии, томболи и други игри на късмета. Много красота, еуфория и празнично настроение!

Управата на големите белгийски градове Брюж, Брюксел, Гент, Антверпен и Хаселт тази година реши да направи символично нововъведение, като официално преименува коледните базари в зимни. Местните управници обясняват решението си като опит да се измести асоциирането на базарите с християнския празник Коледа, за да не се чувствали дискриминирани хората от други вероизповедания.

Най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс с право нарече този акт „криворазбрана толерантност”. Разбира се, тази изкуствена подмяна на името за коледните базари няма да помрачи по никакъв начин коледното настроение на белгийците. Защото традицията е известна на всички, тя се предава от векове и не може да бъде заличена току-така. Поне засега тя си е жива. Но не е ли това стъпка към ограбване на празника за бъдещите поколения? И не е ли акт на кощунство срещу християнския свят?

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *