УСПЕШНА

Онлайн търговия: Защо губим клиенти?

Всеки собственик на електронен магазин понякога си задава въпроса, който отправяме и ние в заглавието. Според данни на НСИ, трите основни причини за отказ от покупка при онлайн търговия  са свързани с невъзможност за преглед на живо, трудности при намирането на информация относно права и гаранции и по-дълго време за доставка от посоченото

Но това ли са всички възможни причини да губим клиенти?

Понякога проблемите идват от неочаквани места. Ето част от тях, на които може да се крие отговорът…

1.      Проблеми с пазарното търсене

Може да сте направили изключително атрактивен сайт, да влагате средства в маркетинг и реклама, да получавате много трафик, но да не виждате резултати. Хората влизат в магазина, разглеждат една-две страници съдържание и си тръгват с празни ръце.

Такъв проблем може да има три първоизточника:

·        А) Избрали сте грешен целеви пазар

·        Б) Няма търсене за продуктите, които продавате

·        В) Има огромна конкуренция

Най-вероятно коренът на проблема произтича от точка „А“. Възможно е да сте сбъркали в предположенията си за целевата аудитория. Може би комуникирате грешно с правилните хора, а може да комуникирате правилни неща с грешните.

Вариант „Б“ се среща при иновативни продукти и услуги, за които няма масово търсене. В случая трябва да се създаде интерес. Тази нелека задача се пада на вас и на други, които са решили да продават на неразработен пазар.

Има я и другата крайност – прекалено много конкуренция. Пазарът е разработен, търсене има достатъчно, но конкуренцията е жестока. Създайте маркетингова стратегия, която да отличи бранда ви от останалите.

2.      Пазаруването в магазина ви е стресово

Когато сайтът е неприветлив и труден за използване, удоволствието от пазаруването мигновено изчезва. Какво може да не е наред?

Дизайнът не ви откроява от конкурентите, клиентите не се ориентират интуитивно, почти невъзможно е да се разглежда през мобилно устройство, липсват функционалности като плащане с PayPal, списък с любими продукти, чат на живо, форма за отзиви и др. Тези детайли, когато ги има, допринасят за приятно шопинг преживяване, което ще накара клиента да ви препоръча на приятел.

Много от проблемите със сайта произлизат от е-комерс решение, което не е достатъчно гъвкаво. Удобната платформа предлага разнообразни функционалности за клиентите, персонализиран дизайн, стабилност и достъпност, дори при засилен трафик.

3.      Липсва продължаваща комуникация

Преследвайте посетителите си, за да ги превърнете в лоялни клиенти. Голяма част от тях предоставят доброволно имейла си срещу талон за отстъпка, безплатна доставка или друга оферта. Постарайте се максимално с лендинг страницата и се възползвайте от събраните данни.

Ако изпитвате трудности с продажбите, има шанс да се проваляте при задържането на вече „уловените“ потребители. Няма да постигнете дългосрочен успех, ако разчитате изцяло на нови клиенти. Комуникирайте с потребителите, за да им напомняте за себе си. Може да правите това най-ефективно като предоставяте полезни и персонализирани бюлетини чрез имейл маркетинг. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *