ЗДРАВЕ

Спанакът и неговите полезни свойства

Знаете ли, че желязото, което се съдържа в спанака, е всъщност мит? Може би тези от вас, които помнят Попай моряка, ще бъдат разочаровани, но печатна грешка е причината, заради която на спанака е предписано 10 пъти по-високо съдържание на желязо, отколкото в действителност той съдържа. И въпреки че тази грешка е установена през 30-те години на миналия век, идеята, че той съдържа голямо количество желязо, трайно се е настанила в съзнанието ни и до денднешен вярваме, че е нужно да ядем голямо количество спанак, за да бъдем силни. 

Но и това също е вярно. Той е богат източник на магнезий и витамин А. В действителност, в 100 гр. спанак се съдържат 3.8 мг желязо, а не 38 мг, както се е смятало преди. Както при повечето плодове и зеленчуци, така и при него, след термична обработка съдържащите се в спанака витамини частично се унищожават. Затова е най-добре той да се консумира пресен и свеж. 

Много диетолози окуражават суровоядството и предлагат рецепти с листа от спанак, орехи или други ядки, които, смлени с блендер, да бъдат консумирани сутрин за стимулиране на мозъка и мускулите или вечер, след натоварения ден, като прочистваща токсините храна. 

Прочетете още: Пресен копър: неподозирани ползи за здравето

В спанака се съдържат полезни хранителни вещества, които допринасят за изграждането на мускулите. Отличен източник е на магнезий, фолиева киселина, манган, желязо, калций, витамин С, витамини К и А, калий, цинк. Също така е и източник на селен, който, както знаем, е елементът на младостта. Селенът предпазва клетките от свободните радикали, подпомага функциите на щитовидната жлеза, допринася за нормалната сперматогенеза и функциите на имунната система. Приемът на микроелемента селен оказва положителен ефект върху състоянието на кожата, спомага за нейното овлажняване и еластичност. Също така подпомага здравината на ноктите и косата. 

Полезните свойства на спанака не спират дотук. Той е ефективен при възпаления, артрит, мигрена, астма, рак на дебелото черво, очни заболявания, дори и при болезнена и нередовна менструация.

Нека преминем към няколко интересни и много вкусни ястия със спанак.

Спаначената супа е страхотно и полезно предястие със застройка от жълтък и кисело мляко. Една толкова лесна супа се превръща в неустоимо преживяване за сетивата.

Спанакът с яйца е лесно за приготвяне ястие. След като запържим спанака с олио, пипер и сол, счукваме няколко яйца в тенджерата и ястието е не само вкусно, но и красиво поднесено.

Спаначените кюфтенца са отлично мезе както пържени, така и приготвени на фурна. Изключително питателни стават в комбинация от сирене и панировка от галета и яйце.

Съществуват купища рецепти, включващи спанак, а вие бихте могли да създавате нови и все по-различни и апетитни такива. Спаначен киш или лазаня със спанак – опитвайте всичко. Наслаждавайте се на всевъзможни рецепти и предизвиквайте сетивата си!

Автор: Таня Ангелова

One thought on “Спанакът и неговите полезни свойства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *