Диамантени гоблени – интересно занимание с ефектна визия

Изработването на диамантени гоблени е отморяващо и приятно занимание, макар че подобно на шиенето на класически гоблен, също изисква внимание и търпение. И въпреки че не се използват конци и игла, се получава забележителна картина с уникална красота.

Какво представляват диамантените гоблени?

Всеки диамантен гоблен е една блестяща картина, изработена чрез лепене на мъниста върху схема. Диамантената рисунка се основава на същата технология като мозайката и използва малки „диамантени” фасети. Те са многостенни и всяко тяхно ъгълче блести, пречупвайки светлината.

Лепенето на диамантите не е сложно. Комплектът към всеки модел съдържа тъкан, наречена  канава, с отпечатана щампа. Тя е основата, върху която се лепят диамантите. Формата им е квадратна или кръгла и имат име или номер на цвета. Инструментите, с които се апликира, са писалка или пинсети. Към основните материали се отнасят и лепилото, и ваничката за съхранение на диамантите при работа.

Как се изработва диамантен гоблен?

Преди да започнете да правите гоблена, се уверете, че таблицата и легендата на съответния модел съвпадат. За улеснение може да си сложите върху пакетчето с диаманти и етикет със символа за избрания цвят.

Понеже всяка щампа е покрита със защитно фолио, когато се отлепи, графичната област е лепкава. По-добре е да отлепвате фолиото постепенно, за да не се замърсява и изсушава цялата повърхност.

Лепенето на диамантите е добре да се започва отгоре надолу. Първо се потапя върхът на писалката в лепилото: за по-лесно пренасяне на всеки диамант до щампата. След това преценявате къде трябва да поставите диаманта. Натискате върха на писалката към заоблената страна на диаманта, издърпвате защитното фолио на областта с избрания цвят и леко натискате диаманта върху символа. Ако щампата се замърси при работа, се изчиства с влажна кърпа.

Когато вече сте готови с целия дизайн, защитният филм се поставя отгоре и се минава леко с точилка за по-трайно залепване.

На какво дължат популярността си диамантените гоблени?

Изработването на диамантени гоблени е сравнително ново хоби, което не само е лесен и приятен начин да запълните свободното си време, но има и други положителни ефекти:

– Ръчните дейности тренират мозъка и са терапия срещу стреса;

– Развива се въображението и творческият капацитет;

– Повишават се нивата на „хормоните на благосъстоянието” и усещането за щастие и релакс след всеки завършен проект на гоблен по снимка, с абстрактен дизайн, дизайн на цветя, животни и др. категории;

Всеки диамантен гоблен доставя на своя създател часове на наслада и забавление, а ефектната красота на завършения модел – желание за следващ проект блестяща картина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *