УСПЕШНА

Първата дама на Украйна – „Портрет на храбростта“

Интервю с Vogue разкрива как първата дама Олена Зеленска и нейният съпруг, президент на Украйна Володимир Зеленски, преживяват войната. Освен това, научаваме и как двамата са се срещнали и са се влюбили от пръв поглед. 

Модното списание не изневерява на себе си и макар за малко, в статията се споменава с чии дизайнерски дрехи е облечена Зеленска. 

Когато Олена разбира, че съпругът ѝ е сред кандидатите за президент, у нея се поражда притеснение. Не е искала да бъде първа дама и си е представяла как животът ѝ и този на децата ѝ драстично ще се промени. Тя казва, че предпочита да стои зад кулисите, но поради ролята ѝ на първа дама, войната и срещите, на които трябва да присъства, я принуждават да застане пред обектива и света.

Войната

Както всички украинци, така и на семейство Зеленски войната се отразява пагубно. Всички знаем, че президентът остава в страната по време на военните действия. След навлизането на Русия в Украйна, съпругът ѝ става мишена номер едно, а тя и децата ѝ – мишена номер две. От съображение за сигурност той не е виждал децата си дълго време. И както всички семейства в Украйна, така и първото семейство е било разделено. 

Олена споделя, че това са най-тежките моменти за нея и децата ѝ, тъй като не са били заедно. „Той преживява много по-трудно всичко това. Той страда. И тогава децата ми също го правят, защото не могат да се виждат“, допълва първата дама. За войната Олена споделя, че това са най-ужасните месеци в живота ѝ, както и в живота на всеки един украинец. Това, което крепи украинците, е очакваната победа.

Олена Зеленска

Как се запознават Олена и Володимир Зеленски?

Олена и Володимир се запознават още като ученици в гимназията. След това са заедно в университета, а по-късно си партнират в продуцентска компания „Квартал 95“. В интервюто Зеленски споделя, че Олена е неговата любов, но и най-големият му приятел. „Олена наистина е най-добрият ми приятел. Освен това е патриот и много обича Украйна. Вярно е. И е перфектна майка.“, казва той. Несъмнено говорим за една истинска любов.

“Искам оръжия… за защита на собствения дом и правото да се събудиш жив в този дом”

Наскоро Олена Зеленска е пътувала до Вашингтон, където се среща с президента Джо Байдън, първата дама Джил Байдън и държавния секретар Антъни Блинкън. Тя се обръща към Конгреса, като показва и снимки на жестокостите от страна на Русия, включително и многобройните загинали невинни деца. Отправя следната молба: „Искaм нещo, коeтo никoгa нe биx желала дa пoискaм: Искaм oръжия – oръжия, кoитo нямa дa сe изпoлзвaт зa вoдeнe нa вoйнa нa чуждa зeмя, a зa зaщитa нa собствения дом и правото да се събудиш жив в този дом.“ Зеленска говори с болка за убитите деца, говори като майка, а не като първа дама.

Олена Зеленска

На въпроса дали нещо я е подготвило за войната, първата дама отговаря: „Нищо, живеехме щастлив живот и никога не сме предполагали, че това ще се случи. Но имаме надежда.” Зеленска споделя, че се чувства изолирана, защото не може да посещава свободно местата, които иска. В края на интервюто Олена допълва, че мечтае семейството ѝ отново да бъде заедно. 

Освен президентът Володимир Зеленски, неговата съпруга Олена също има отговорни задачи. Тя е отражение на емоциите на народа. Във всеки един удобен момент се опитва да предаде на света болката и ужаса, които изпитват и трябва да преодолеят хората от Украйна. На президентската двойка пада тежестта да поддържа народа сплотен, да бъде пример за подражание и от тях да се черпи вдъхновение. Войната в Украйна напредва и дано това скоро приключи мирно за всички, защото хората на първа линия плащат най-високата цена – тази на човешките животи. 

Автор: Деница Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *