КРАСИВА

Как да обезцветим сами косата си у дома?

Когато се боядисваме, понякога се случва да не харесаме новия цвят на косата си. Гледаме се в огледалото и не можем да се възприемем. Направо ужас! Иска ни се незабавно да възвърнем естествения си цвят – колкото може по-скоро! Ала как да стане това?

Или пък години наред непрекъснато сме третирали косата си с какви ли не бои и тя вече е в много окаяно състояние – изтощена до краен предел. Налага се да й дадем почивка, като оставим естествения си цвят. Но косата расте бавно. Как да ходим наполовина – изрусени, наполовина – неизрусени?! И в подобна ситуация се нуждаем от обезцветяване на косата си.

 Разбира се, във фризьорския салон това го правят много бързо. Обаче препаратите за обезцветяване са толкова вредни, че напълно ще съсипят и без това увредената ни коса. Пък и услугата никак не е евтина.

Съветът на HubavaJena: Ако търсите наистина качествени продукти за коса, не пропускайте да последвате линка и да разгледате продуктите на The Body Shop.

Много по-разумно решение е да обезцветим косата си сами у дома – без отровни препарати. Това е лесно, удобно и най-важното – щадящо косите ни. Има много методи за обезцветяване в домашни условия. Подбрахме някои от тях, за които се знае, че действат ефикасно.

Обезцветяване на косата с горещ зехтин

1 чаена чаша зехтин се изсипва в метална купичка и се сгорещява на котлона. С памучен тампон, потопен в горещия зехтин, се минава кичур по кичур боядисаната коса. Слага се шапка за баня и се престоява 2 – 3 часа. След това косата се измива с шампоан, а после – с балсам.

Обезцветяване на косата с ябълков оцет

В съзнанието си обикновено асоциираме оцета с овкусяването на храната. Свикнали сме да мислим за него предимно като за подправка. И понеже е евтин, достъпен, не възприемаме насериозно, когато го препоръчват и за други цели. А той има много лечебни свойства и е отлично козметично средство. Използва се успешно и за обезцветяване на боядисаната коса.

Ябълковият оцет се нанася обилно върху косата и се изчаква 1 – 2 часа. Тази рецепта е по-ефикасна за изрусени коси, не помага при агресивните черни и червени бои.

По принцип, когато вземаме душ, полезно за всякакъв тип коса е, след като я изплакнем от шампоана, да я измиваме с 1 чаена чаша ябълков оцет, да изчакаме около 5 – 6 минути и после отново да я изплакнем с хладка вода. Оцетът подхранва косата, помага за нейната гъстота и бърз растеж, придава й естествена мекота, обем и блясък.

Обезцветяване на косата със сода бикарбонат

За целта се нуждаем от:

  • шампоан против пърхот
  • сода бикарбонат
  • балсам за коса

Първо косата се измива 2 пъти с шампоан против пърхот. После в купичка се смесват равни количества от шампоана и сода бикарбонат. Бърка се, за да се получи хомогенна смес. С нея обилно се намазва влажната коса – от корените към върховете. Така се стои 15 минути, а после косата още веднъж се измива с шампоан против пърхот и се третира с балсам.

Тази процедура за обезцветяване се прави 3 – 4 пъти, но през 5 – 6 дни.

Обезцветяване на косата с витамин С

Нужни са 2 опаковки витамин С (40 хапчета) и детски шампоан.

Начин на приготвяне:

Таблетките витамин С се натрошават и се стриват на прах. В купичка се отлива малко от детския шампоан и се смесва със стрития на прах витамин С. Сместа се нанася по цялата дължина на леко навлажнената коса. Слага се шапка за баня и се изчаква 2 – 3 часа. Накрая косата се измива с детския шампоан и се подхранва с балсам.

За да се постигне пълно обезцветяване, тази процедура трябва да се изпълни 3 – 4 пъти, но през няколко дни. Освен че се премахва нежеланата боя, косата посветлява с 1-2 тона.

Обезцветяване на косата с кисело мляко и водка

1 кофичка кисело мляко

2 с л водка

1 с л лимонов сок

Забърква се хомогенна смес. С нея обилно се намазва косата, слага се шапка за баня и хавлиена кърпа отгоре, за загряване. Изчаква се 1 час, след това се измива с шампоан.

Която и от посочените рецепти да изберете, не си мислете, че нежеланият цвят ще се изпари от главата ви като по чудо още с първата маска. При това, колкото по-дълго време е стояла боята на косата ви, толкова по-трудно е нейното премахване. Вие ще обезцветите косата си с някоя от гореизброените процедури, ако я повторите няколко пъти, докато получите желания резултат.

След като косата ви вече е обезцветена, не бързайте отново да я боядисвате. Дайте й известно време почивка, преди да я третирате пак с боя.

Подготви: Гана Василева

One thought on “Как да обезцветим сами косата си у дома?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *