ЗДРАВЕ

Хипотония или ниско кръвно налягане: тревожни симптоми

Всички знаем, че високото кръвно налягане е опасно за нас и може да доведе до сериозни последици. Не всички обаче осъзнават, че състоянието на хипотония, или ниско кръвно налягане, е също сериозно състояние, което в никакъв случай не трябва да подценяваме.

Когато говорим за ниско кръвно налягане, обикновено говорим за липса на достатъчно снабдяване на всички тъкани в тялото с кислород и хранителни вещества. Факт е, че много хора живеят с хипотония, дори на границата на опасните за здравето стойности, без обаче да обръщат достатъчно внимание на състоянието си. Лекарите обаче предупреждават, че това може да доведе до известни сърдечносъдови проблеми у пациента.

Тук трябва да подчертаем, че има много хора, които по принцип имат ниско кръвно налягане. Те живеят с подобно състояние, без дори да изпитват някакви осезаеми симптоми. Когато обаче кръвното падне твърде ниско, тялото започва да ни подсказва за проблем с определени признаци. Нека разгледаме някои от тях в тази статия.

Чувство на замаяност и замъглено зрение

Много често срещан симптом на ниско кръвно налягане е чувството на замаяност, съпроводено от замъглено зрение. Човек започва да се чувства така, сякаш главата му е олекнала. Съзнанието се замъглява, а умението да се концентрираме сякаш изчезва. Всичко това се дължи на факта, че до мозъка и тъканите ни не достига достатъчно кислород. Ако имаме прекалено ниско кръвно налягане, не е изключено дори да получим припадък. Опасните увреждания пък са напълно реална опасност, ако до мозъка не достига нужното количество кислород.

умора
Силното чувство на умора е симптом за понижено кръвно налягане
Чувстваме се силно уморени

Чувството на силна умора също е част от симптомите, свързани с пониженото кръвно налягане. В такъв случай тъканите не се захранват с достатъчно вещества и кислород, а това води до рязък спад в енергията ни.

Гадене и повръщане

Чувството на замаяност често може да бъде придружено от гадене или дори повръщане. Много често хората, страдащи от такива симптоми, започват да усещат, че ще изгубят съзнание. Други пък усещат само гадене, но без повръщане.

Лепкава, студена и бледа кожа

Спадането на кръвното налягане понякога се свързва и с промени в кожата ни. Възможно е тя да стане лепкава, студена и бледа. Хората, които имат хипотензия, често изглеждат отпаднали и бледи. Друг осезаем признак за това е повишеното изпотяване, което е механизъм на тялото, чрез който то се справя с евентуални рискове за сърдечносъдовата и нервната система. Рискове, породени от спада на стойностите на кръвното ни налягане.

Загуба на съзнание

Ако страдаме от прекалено ниско кръвно налягане, това може да доведе и до загуба на съзнание. Основната причина за това е липсата на достатъчно кислород към мозъка. Това е опасно състояние и не бива да го подценяваме, а да го овладееем възможно най-бързо. Само така можем да избегнем евентуални трайни поражения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *