ЗДРАВЕ

Кафето по-здравословно ли е от чая?

Коя напитка ви изкушава сутрин? Може би обичате да започвате деня със силния ефект на чаша черно кафе, или пък предпочитате по-лекия и деликатен аромат на чая?

Ако се двоумите какво да пиете сутрин, може би бихте се заинтересували коя от двете опции е по-полезна за вас. Повечето знаят, че чаят има изключително позитивни странични ефекти като това да помогнe да свалите някой и друг излишен килограм или пък да спите по-добре. Обаче как стоят нещата по отношение на кафето?

Как чаят ни помага да сме по-здрави

Стимулира метаболизма

Зеленият чай всъщност е един от най-мощните стимулатори на метаболизма, които можете да изпиете!

Ползите произлизат от съдържащите се в него антиоксиданти, наречени катехини, които не само че подпомагат обмяната на веществата, но и са известни с противораковия си ефект.

Чаят подпомага функционирането на мозъка

Чаят, и по-специално зеленият чай, са известни с това, че допринасят за поддържането на мозъка в добра форма. Смята се, че зеленият чай може да подобри паметта, да намали симптомите на тревожност, както и да увеличи когнитивните способности.

Основният “виновник” за тези му ефекти е комбинацията от кофеин (в зеления чай и производните му) и L-теанина, който е аминокиселина в определени видове чай.

кафето
А вие как предпочитате кафето?

Чаят може да намали риска от смърт поради сърдечно заболяване

В някои случаи, чаят може дори да ви помогне да живеете по-дълго. Основният свидетел за това е изследване, публикувано в European Journal of Preventative Cardiology и проведено в продължение на 7 години върху повече от 100 000 китайски граждани, като са документирани случаите на заболявания на сърдечно-съдовата система, смъртните случаи, свързани с тях, както и всички останали причини, довели до фатален край сред някои от представителите на извадката.

Установено е, че тези от тях, които са имали навика да пият чай всекидневно, са имали понижен риск от кардиологични проблеми, както и по-нисък риск да умрат въобще (сборно за всички възможни причини).

Ползите от кафето

Помага да живеем по-дълго

Също като чая, за кафето също е доказано, че намаля риска от смърт като цяло. Друго издание – Circulation, публикува обзор върху начините, по които кафето благоприятства здравето. Разкритията могат да се определят като удивителни.

Не само, че намаля смъртността сред редовно консумиращите го, но и конкретно се свързва с намалянето на риска от смърт поради сърдечно-съдови заболявания и диабет. Също така намаля и вероятността от развиване на болестта на Паркинсон.

Редуцира риска от заболяване от Алцхаймер

Особено интересно е и че и кафето, и чаят се свързват с позитивни ефекти по отношение на състоянието и функционирането на мозъка. През 2013 в  The Journal of Neurosurgery, Neurology, and Neurosciences е публикувано откритието, че консумацията на кафе директно се асоциира с намален риск от развитие на Алцхаймерова болест.

чай
Любимият ни чай също крие множесто ползи за здравето

Спомага за изгарянето на мазнините

The Harvard School of Public Health осъществява наблюдение върху над 100 души с наднормено тегло. Наблюдението продължава 24 седмици и резултатът е, че тези, които пият по четири чаши кафе на ден, са намалили телесните си мазнини с около 4%.

Заключение

В крайна сметка, кафето или чаят е по-полезен за човешкото здраве? Както се вижда, и двете напитки оказват доста благоприятен ефект, така че е трудно да се отсече категорично.

И въпреки, че положителните им ефекти са сходни, кафето носи и някои потенциално негативни рискове, на които трябва да се обърне внимание.

Например, прекалено многото кофеин се свързва с увеличение на симптомите на тревожност и въпреки, че някои чайове също съдържат кофеин, в кафето той е в многократно по-голямо количество.

Друго нещо, което е добре да имаме предвид е, че с увеличение на чашите кафе за деня е много лесно да поемем и доста захар и/или мазнини. Защото за много хора, пиенето на кафе означава да напълнят чашата със захар и сметана, което може да намали или изцяло да анулира някои от ползите.

И все пак може да кажем, че кафето изглежда е също толкова полезно, колкото и чая, ако го пием черно или с много малко добавени сметана и захар. Затова, смело си пригответе поредната чаша от любимата напитка и се наслаждавайте на здравословните ефекти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *