СВОБОДНО ВРЕМЕ

Филми с Невена Коканова, които всеки трябва да гледа

Неслучайно е известна като Първата дама в българското кино. Истината е, че за българските ценители на добрите филми, тя си остава Кралица. Не е имало, и към момента няма друга актриса като Невена Коканова. Това, дали някога ще се роди друг, неин заместител, не е известно.

Животът на Коканова е като тъжен роман или драматичен разтърсващ филм. Той е изпълнен със завист и множество удари под кръста. Така е осеяна кариерата й, макар, че не липсват и верните приятели.

На 3 юни 2000 г. великата Невена Коканова почива в мир. И все пак, споменът за нея остава в десетките филми с нейно участие. В тях тя е белязала сърцата ни и ще остане завинаги запомнена.

Филмова кариера на Невена Коканова

„Тютюн“ (1962)

Това е филм – легенда. С него се дава старт и на дългия и трънлив път на Коканова. С този шедьовър тя се налага в българското кино.

Невена Коканова

„Крадецът на праскови“ (1964)

Велик и ненадминат филм, също и като самата й роля. Това е емблематичен филм. Любовта й с Раде Маркович от филма се пренася и в живота й.

Невена Коканова

„С дъх на бадеми“ (1967)

Много силен филм, в който Невена си партнира с Георги Георгиев-Гец. Сюжетът разказва за забранена любов на героинята с женен мъж. Определено е сред филмите, които всеки трябва да гледа.

„Опасен чар“ (1984)

Отличен тандем с Тодор Колев и Коканова. Той ще разсмее искрено всеки и ще разплаче. Направо ще се влюбите в този филм.

„Дами канят“ (1980)

Отново култов филм, култови сцени и реплики. Тук участват актьорите – Невена Коканова, Стефан Данаилов, Мария Статулова, Доротея Тончева и Цветана Манева. С този микс от известни български лица всеки ще се забавлява истински. 

Невена Коканова

„Най-добрият човек, когото познавам“ (1973)

Става дума за филм, който ще докосне сърцето на всеки и ще развълнува. Голямата Невена отново влиза в ролята на учителка, но в драматичен образ. Тук тя е в ролята на учителка на работници, с които ще си помагат и ще преобърнат света си. 

„Момчето си отива“ (1972)

Това е един от любимите филми с Невена Коканова на няколко поколения. С участието на Невена, Александра Братанова и Филип Трифонов, всеки ще си спомни за своята първа любов, трепетите от живота като зрял човек и житейските избори, пред които се изправяме.

„Сватбите на Йоан Асен“ (1975)

Когато трябва да загърбиш човешкото в името голяма цел, това е филмът, който ще те научи как да го сториш. Филмът ще прикове от първите минути и ще вълнува до самия финал.

Невена Коканова

„Отклонение“ (1967)

С участието на Невена Коканова, Иван Андонов, Катя Паскалева и още други големи имена на българското кино ще държат във вълнение във всяка минута.

„Инспекторът и нощта“ (1963)

Във филма играят Невена Коканова, Наум Шопов, Георги Калоянчев и Стефан Данаилов. Всеки от тях уникален и всеки дава най-доброто в ролята си. Сюжетът е изпълнен с много забавни и драматични моменти. Филм, които както всички по-горе изброени е в истински добър и от архива на българското кино. Заслужава си гледането непременно!

Това са някои от най-добрите филми с Невена Коканова. А вие гледали ли сте ги всичките?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *