ЗДРАВЕ

Опасно е, ако ядете тези храни сурови

Навярно сте чували, че има храни, които не бива да се консумират, без да са преминали термична обработка. Кои са тези храни и защо е важно да не ги ядем сурови, днес ще ви представим.

Списък с топ храни, които са опасни за консумация в суров вид:

Червен боб

Бобените култури, особено червения боб са добър източник на протеини. В тях се съдържат много фибри и антиоксиданти. Бобените зърна няма да навредят на здравето на стомаха, ако са обработени термично. Те съдържат фитохемаглютинин токсин, който може да предизвика хранително отравяне. Преди консумация, бобът, задължително трябва да е добре сварен.

Семената на плодове – круши, ябълки, манго, кайсии, праскови

Рядко ядем семките на тези плодове и ако някоя от тях попадне в стомаха, то е неволно. И все пак, добре е да знаете, че те съдържат циановодородна киселина. Разбира се, нищо няма да се случи от няколко семчици попаднали в стомаха, но не бива консумацията им да се превръща в навик или да таим заблудата, че са от полза.

Мляко

Когато говорим за сурово мляко разбираме прясното, без никаква термична обработка. Според учени, суровото мляко може да отключи 150 пъти повече хранителни отравяния, от която и да е друга храна.

мляко
Суровото мляко може да отключи множество хранителни отравяния

Картофи

Много хора от деца знаят, че хапването на суров картоф може да издейства извинителна бележка за училище. 

Всъщност, суровите картофи предизвикват подуване на корема. Това се дължи на съдържащото се в тях нишесте, което се усвоява трудно. Когато по картофът има зелени петна е по-добре да не се използва. Зеленият цвят е в резултат на вещество соланин, което може да отключи отравяне или да доведе до инфаркт.

Месо

Месото алангле е опасно. Така, например птичето месо съдържа кампилобактер, който предизвиква диария и гастроентерит. Суровото месо може също така да съдържа салмонела E. coli и други опасни бактерии.

Колбаси

Много пъти хората хапват колбасите сурови, без да са третирани термично. Редица изследвания сочат, че този продукт съдържа листерия. Това са патогенни бактерии, които могат да причинят енцефалит, менингит или спонтанен аборт. Те се унищожават, само след топлинна обработка.

Кълнове

Богати на много полезни витамини, кълновете ни оставят в заблуда. Оказва се, че в тях се съдържат E. coli и салмонела. Поради високата влажност, при която се отглеждат в тях се развиват и множество бактерии.

Внимавайте в случаите, когато консумирате тези храни сурови. Това може да доведе до неприятни последствия за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *